Новини - България

Повече пари за болници и джипита отпушват преговорите за НРД-2017
Прочетена: 488 пъти
Снимка: Redmedia

Преразпределение на общо 196 млн. лв. в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) постави началото на официалните преговори за подписването на Националния рамков договор за 2017 г. (НРД-2017) между ръководството на здравната каса и Български лекарски съюз (БЛС). Близо 8 млн. лв. от общата сума ще бъдат предоставени на извънболничната помощ, а останалите 188 млн. лв. – на болничната, без да се нарушава макрорамката на бюджета за здраве през тази година.

 

От съсловната организация предлагат промени в цените на някои клинични пътеки, за което засега срещат разбиране от НЗОК, издаде председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев. Обмислят се варианти и за ограничаване на наложените лимити в болничната помощ.

„По-скоро предстои нормално финансиране с една гъвкавост на около 4 месеца – като 4-месечно бюджетиране в съответната Районна здравноосигурителна каса (РЗОК), което до голяма степен ще осигури спокойствие в системата на болничната помощ да се работи без лимити. С необходимия контрол, разбира се“, коментира Грозев.

По думите му 4-месечните лимити са по-гъвкавият финансов механизъм за контрол на разходите на здравната каса и ще позволят на лечебните заведения да получават в по-висока степен това, което са заработили.

 

Започналите днес преговори ще продължат с две срещи – този четвъртък и петък, на които договорните партньори ще обсъдят текстовата част на НРД, допълни още Грозев.

„Мисля, че по начина, по-който засега вървят нещата, е по-вероятно да се осъществи акт на подписване на рамков договор“, сподели председателят на съсловната организация.

Очаква се окончателният вариант на НРД, с всички постигнати между двете страни споразумения, да бъде обявен до средата на следващата седмица.

 

На 25 февруари БЛС ще проведе Национален събор, на който Управителният съвет на организацията трябва да получи мандат за подписване на НРД-2017.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития