Новини - Свят

Повече от 3 седмици млади лекари в Полша са в гладна стачка
Прочетена: 367 пъти
Снимка: Pixabay.com

Млади лекари от Полша са в гладна стачка вече повече от 3 седмици, съобщава агенция Кросс. Гладната стачка e започнала преди 22 дни в градовете Варшава, Шчечин, Лешно, Лодз, Гданск, Краков и Вроцлав. Медиците настояват за по-високо заплащане и повече пари от бюджета на страната за здравеопазване. Медиците предприемат още по-крайни мерки от утре, когато лекарите в южната провинция Малополска няма да отидат на работа. Лекари ще има само в спешната помощ.

 

Медиците настояват правителството да отделя 6,8% от брутния вътрешен продукт на страната за здравеопазване.

 

Управляващите все още отказват исканията на лекарите. Представители на правителството заявиха, че ще разговарят с протестиращите, когато приключи гладната стачка.

 

Лекарите вече прекратиха веднъж протеста си по време на преговорите с премиера Беата Шидло и здравния министър Константи Радживил. До споразумение не се стигна. В момента полските лекари получават средни заплати от 2,200 до 2,500 злоти, което се равнява на между 1000 и 1100 лева. Стачкуващите настояват за четворно увеличение на заплащането. Правителството във Варшава заяви, че исканията са "абсолютно невъзможни" за изпълнение и предложи за период от 3 години на всеки 12 месеца възнаграждението на лекарите да се покачва с 1000 злоти и да достигне 5100 злоти, което се равнява на 2300 лева.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития