Новини - България

Потвърдени са още 2 случая на морбили в Пловдивска област
Прочетена: 1529 пъти

Два нови случая на морбили в пловдивска област е потвърдила Районната здравна инспекция (РЗИ) в града. С това регистрираните болни стават трима, съобщава Министерството на здравеопазването.

"Освен 2-годишното дете от кв. Столипиново, за което съобщихме в петък, с морбили са и две жени от Пловдивска област - на 20г. и на 24 г., живеещи в различни населени места. Диагнозата на тримата е лабораторно потвърдена в Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести", уточняват от здравното ведомство.

За да предпази населението от епидемия от морбили, Министерството на здравеопазването изготвя заповед за създаване на координационен съвет за контрол и управление на превантивните дейности.

 

Едновременно в цялата страна се прави преглед на неимунизираните деца в пациентските листи на общопрактикуващите лекари  и се извършва селективна имунизация. Приоритет се поставя на децата в огнищата със случаи от морбили - съседни семейства, роднини и приятели, които са били в контакт и е съществувала възможност от заразяване.

"Контролът по изпълнението на тази задача е възложен на регионалните здравни инспекции, а екип от МЗ ще посети в сряда Пловдив, за да провери на място общата организация и изпълнението на дадените указания за работа в огнищата на случаи от морбили и в рисковите групи", допълват от здравното министерство.

Към момента не се предвижда провеждане на масова имунизация против морбили и разкриване на пунктове за имунизация. Родителите се призовават да съдействат в процеса.

 

Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път, като вирусът е разпространен по целия свят. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни, средно 9-10 дни. Оплакванията започват най-често с катарални прояви на горните дихателни пътища, повишена температура и обща интоксикация, кашлица, зачервени и оточни конюнктиви. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош, следва туловището и крайниците. Поради изразената интоксикация се засягат и други органи и системи – с наличие на тахикардия, хипотония, енцефалопатия, бронхопневмония.

 

Източник на зараза е само човекът. Вирусът се съдържа в лигавицата на дихателните пътища и конюнктивалния секрет. Фактор на предаване е въздухът, заразяването става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.

 

Последната епидемия в България бе регистрирана през 2009 – 2010 г. с над 24 000 заболели и 24 смъртни случая, като над 95 % от заболелите бяха от малцинствен произход, а повечето без данни за проведена имунизация.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития