Новини - България

Потен пръст и тремор забавят пробното идентифициране в болниците
Прочетена: 881 пъти

Физиологичното треперене на ръцете и изпотяването на пръстите са двата основни проблема, с които се сблъскват лечебните заведения при тестването на новата система за пръстова автентификация. В тези случаи времето за регистрация на пациентите е двойно по-дълго, призна подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Иванка Кръстева.

 

През уикенда, заедно със заместник-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, тя присъства на демонстрация на системата за генериране на уникален идентификационен номер (УИН) за всеки пациент в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна.

"При хората с медицински проблеми, които не позволяват оставяне на пръстов отпечатък, ще се използва регистрация с ЕГН, а болниците не трябва да си позволяват да регистрират болни в безсъзнание, защото биха извършили престъпление", уточни подуправителят на НЗОК.

До момента повече от 70 лечебни заведения в страната са закупили устройства за пръстова автентификация, добави и заместник-министър Шарков. Цената на една бройка е 286 лв., като само най-малките болници ще могат да се справят с минимален брой.  

"Варненската болница "Света Марина" е закупила над 40 такива устройства, но за малките болници са нужни едно или две. Това не натоварва бюджета им", убеден е заместник-министърът.

Системата за пръстова автентификация ще са тества още един месец и от 1 октомври задължително ще бъде въведена във всички лечебни заведения в страната.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития