Новини - България

Пострадалите в Хитрино са стабилизирани, но все още с риск за живота
Прочетена: 331 пъти

Хората, пострадали при взрива на влакова цистерна на гара Хитрино тази събота, настанени във варненските болници "Св. Марина" и Военоморската медицинска академия са стабилизирани, но все още има риск за живота им. Това обяви здравният министър в оставка д-р Петър Москов след работна среща с ръководствата на лечебните заведения, интензивните отделения, спешните и кръвни центрове в морския град. 

"И двамата пациенти, които се намират в интензивното на "Св. Марина" са в стабилизирано, но продължаващо тежко състояние. Една от пациентките е днес е екстубирана и е в съзнание, но състоянието й продължава да е тежко", обяви здравният министър.

Във ВМА са настанени още петима души, двама от които са със степен на изгаряния, със съчетана травма и увредени дихателни пътища от вдишани горещи и токсични газове. Състоянието на другите трима са е подобрило през последните 48 часа и по всяка вероятност в рамките на деня те ще бъдат изписани от интензивното и прехвърлени за продължаващо лечение в съответните отделения - предимно по изгаряния.

 

По думите на Москов равносметката е, че от общо 7 души, настанени в двете болници, 4-ма продължават да са в тежко състояние, макар и стабилизирани. Според него всички протоколи и начина на координация са сработоли, за да може здравната ни система максимално бързо и адекватно да отговори наподобно бедствие.

"Професионална, точна, прецизна и всеотдайна работа. Нашата система успя да отговори по адекватен начин на фона на това трагично събитие. Хората могат да разчитат, не дай Боже, при всяко едно такова тежко състояние", коментира Москов. 

Министърът благодари и на стотиците хора, които са се явили да дарят кръв за пострадалите. Само във Варна в кръвния център броят им е достигнал над 200 души. В Шумен са помогнали близо 170 човека, в София - още 200, в Бургас - 40 и още толкова от други градове.

"Навсякъде хората откликват. Благодаря и още веднъж - поклон. Това е израз на това, че обществото може да е солидарно и може да действа заедно пред лицето на такава трагедия", заяви Москов.

Лични благодарности получиха и студентите от Медицинския университет във Варна, които доброволно и по собствена инициатива са дарили кръв за пострадалите в Хитрино.

 

Акциите по кръводаряване продължават, но освен тях са предприети и мерки за осигуряване на необходимата здравна помощ на хората от Хитрино. Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е създала специална организация и аптеките в съседните населени места ще отпускат лекарствата, от които имат нужда евакуираните жители, без рецептурни книжки. Личните лекари в района също ще ги приемат свободно, без нужда от попълване на документи.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития