Новини - България

Последно поколение високотехнологичен ехокардиограф заработи в УМБАЛ „Свети Георги“
Прочетена: 364 пъти

Изпълнителният директор на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. д-р Карен Джамбазов и ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. д-р Стефан Костянев прерязаха днес лентата на високотехнологичен ехокардиограф в Клиниката по кардиология на университетската болница. Апаратът, който е последен модел в своя клас, General Electric Vivid E95, и е единственият до момента в България, бе официално пуснат в експлоатация днес.

 

Той е закупен от Медицински университет – Пловдив за лечение на пациенти на УМБАЛ „Свети Георги“ и за академичното развитие на лекарите, голяма част от които са преподаватели във висшето училище.

 

Новата придобивка ще се използва за образна диагностика при сърдечносъдови заболявания, особено при решаване на тежки диагнози. Още докато е бил в тренировъчен режим, апаратът е помогнал да се постави точна диагноза на няколко пациенти, единият от тях 36-годишен мъж, при когото благодарение на новата техника навреме е направена операция в Клиниката по кардиохирургия на УМБАЛ „Свети Георги“ и е съхранена сърдечна клапа.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития