Новини - България

Популярни звезди прегърнаха кауза в помощ на децата с епилепсия
Прочетена: 508 пъти
Двукратната ни олимпийска и деветкратна европейска шампионка по спортна стрелба Мария Гроздева също ще участва в кампанията по набиране на средства за изграждане на първия у нас Дневен център за деца и възрастни с епилепсия.

Първият у нас Дневен център за деца с епилепсия ще отвори врати през ноември, благодарение на общите усилия и подкрепата на популярни лица от света на българската музика, спорта и шоу-бизнеса, похвалиха се от Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ). Всички заедно ще си подадат ръце, за да осигурят подходящи условия за грижа и развитие на малките пациенти в нужда.

 

Предвижда се центърът да бъде разположен в сграда близо до столичната Спешна помощ, предоставена от Столичната община. Помещенията обаче се нуждаят от основен ремонт и оборудване, за които са необходими минимум 50 000 лева. Със съдействието на дарители и доброволци ремонтът вече е в напреднала фаза, но за довършването му ще бъдат необходими още около 25 000 лева.

"Ще се радваме на всякаква подкрепа за изграждане на центъра – с финансови средства, строителни материали или доброволен труд. Вярваме, че ще срещнем хора, които няма да останат безразлични към нашата кауза. На всички тях ще отговорим с огромна благодарност и строга отчетност за изразходването на средствата и напредъка на проекта", увери председателят на АРДЕ Веска Събева.

Зад каузата на този етап застават комикът Димитър Туджаров – Шкумбата, двукратната ни олимпийска и деветкратна европейска шампионка по спортна стрелба Мария Гроздева, легендарните групи "Спринт" и "Атлас", певиците Милена Славова и Галя Георгиева, човекът глас Красимир Аврамов. През есента "Спринт" започва турне из страната по повод 35-ата годишнина от създаването си, с водещ Шкумбата и с участието на много други музиканти, а част от приходите от концертите ще бъдат предоставени за изграждането на дневния център.

 

В България живеят около 75 000 – 80 000 хора с епилепсия, около 30 000 от тях са деца. За онези от тях, които страдат от средна и тежка форма на болестта, в страната ни все още няма необходимите услуги, които да им позволят да се развиват нормално в границите на възможностите си.

 

Отварянето на Дневния център ще позволи на деца и младежи с по-тежка форма на епилепсия да прекарват деня сред приятели, вместо в изолация. Те ще могат да се обучават според възможностите си и да развиват талантите си под грижата на специалисти. Центърът ще облекчи ежедневието и на семействата на хора с тази диагноза, която нерядко налага поне единият от родителите да се откаже да работи, за да се грижи за болното дете.

 

Набирателна сметка за ремонт на Дневен център за деца и лица с епилепсия:

Банка ДСК ЕАД

Клон Иван Вазов – София

Бул. "Витоша" №176

BG80STSA93000020970244

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития