Новини - България

Помощниците на д-р Семерджиев влизат в министерството до дни
Прочетена: 1140 пъти

Имената на заместник-министрите, които ще помагат на новия служебен министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев станаха ясни дни пред официалното им обявяване и назначаване. Очаква се те да заемат местата си до края на настоящата седмица, когато изтича и срокът, който д-р Семерджиев сам си даде, за да представи концепцията на своето управление.

 

В работата ще му помага началникът на Клиниката по нефрология в болница "Св. Иван Рилски" и член на Съвета на директорите на УМБАЛ "Александровска" д-р Атанас Кундуржиев. Очаква се той да отговаря за медицинските въпроси. Ангажиментите няма да са нови за него, тъй като в периода 2000-2001 г. той беше заместник-министър на здравеопазването в тогавашното правителство на Иван Костов, когато ресорен министър отново беше д-р Семерджиев. Дълги години д-р Кундурджиев беше и главен секретар на Българския лекарски съюз (БЛС). 

 

От бившия екип на д-р Семерджиев в министерството ще се върне и д-р Галин Каменов, понастоящем главен секретар  на Районна здравна инспекция (РЗИ) – София област. Преди това е бил директор на РИОКОЗ София-област. Точният му ресор още не е известен, но нищо чудно да бъде натоварен с програмите по обществено здраве. 

 

В екипа на д-р Семерджиев ще има и юрист - Любомир Гайдов, който също вече е стоял в креслото на заместник-министър, но по времето на д-р Божидар Нанев (2009-2010). Тогава Гайдов отговаряше за европроектите и правните въпроси и нищо чудно да получи същия ресор като служебен заместник-министър. Преди това в периода 1999 - 2007 е бил шеф на дирекция "Правна" в Министерството на здравеопазването, а в последните години от кариерата си работи като съдия в Административен съд – София област.

 

Най-важната дирекция в МЗ - "Управление на медицинските дейности", пък ще бъде поверена на хирурга и председател на Българската асоциация на спешните лекари д-р Максим Гайдев. Само допреди две години той заемаше същата длъжност в министерството и с връщането си ще заеме мястото на сочената за "сив кардинал" д-р Ивелина Георгиева, която е подала оставка. Д-р Гайдев е и сред най-големите опоненти на директора на столичната спешна помощ д-р Георги Гелев, затова според запознати не са изключени рокади в системата.

 

Началник на кабинета на д-р Семерджиев се очаква да бъде Красимир Николов.

 

Всички имена от бъдещия екип на новия служебен здравен министър може да бъдат утвърдени още днес на първото правителствено заседание със служебен премиер Огнян Герджиков.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития