Новини - Свят

Полша отхвърли плановете на правителството да забрани абортите
Прочетена: 326 пъти
Снимка: Reuters

Парламентът на Полша с голямо мнозинство отхвърли спорния законопроект за почти пълна забрана на абортите. Правителството е заявило, че протестите срещу предложените промени са дали поводи за размисъл.  Депутатите, гласували за отмяната са 352, а тези против - 58.

 

Полша е една от държавите с най-рестриктивни закони по отношение на абортите в Европа. Според съществуващия закон от 1993 година той е забранен, освен в случаите, когато има пряка опасност за живота на майката, зародишът е увреден и бременността е в резултат на изнасилване.

 

В понеделник в няколко полска града около 100 000 души, предимно жени, протестираха срещу плановете на правителството да забрани абортите, пише Би Би Си.

 

Инициативата за почти пълна забрана събра чрез подписка подкрепата на 450 000 души и влезе в парламента. Това обаче предизвика масови протести в страната. Част от протестиращите облякоха черни дрехи в знак на траур за изгубените си репродуктивни права. Много от тях отказваха да отидат на работа или да пратят дъщерите си на училище.

 

Министър-председателят на Полша Беата Шидло се дистанцира от предложените промени, а министърът на науката и висшето образование Ярослав Говин заяви в сряда, че масовите протести са урок по "смирение" за държавното ръководство и че "няма да има пълна забрана на абортите".





Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития