Новини - България

Положителните промени в онкологията били след реакция на БЛС
Прочетена: 507 пъти

Голяма част от практическото прилагане на нормативната база за лечението на онкоболни остава  без решение. Това становище изразяват от Българският лекарски съюз (БЛС) във връзка с публикации, след вчерашната пресконференция на Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и водещи лекари-онколози за проблемите при лечението на онкоболните.

 

„Представените днес положителни промени, бяха в резултат на острата реакция на БЛС, още на 31 март, т.г., след решението на Надзорния съвет на НЗОК. За съжаление, остават още не малко  важни казуси за  решаване, породени от липсата на нормативна уредба, свързана с комплексността на лечението на болните. Напр. ,не е ясно как става лечението  и отчитането на съответната дейност,  извършена от лечебните заведения от 1 април по клинична пътека 112 и клинична пътека от 240 до 253, които се прилагат само в условията на комплексно лечение. До момента на сключване на договори, там където няма условия за комплексност, какво се случва с болните?  Или – как ще бъде осигурено лечението по пътеката за палеативни грижи, при положение, че такива няма разкрити почти никъде в страната“, пишат от съсловната организация.

 

Междувременно Министерството на здравеопазването пък публикува на сайта си позицията на пациентски организации „Заедно с теб“ относно лечението на пациенти с онкологични заболявания. В него се казва, че остро осъждат „насажданото напрежение и циничното сплашване на онкопациентите“, че ще останат без адекватна и животоспасяваща медицинска помощ. „Като правозащитни организации на пациентите след консултации с експерти от онкологичната помощ, считаме че пациентите няма да бъдат затруднени от  условията и реда на финансиране на дейностите, свързани с комплексното лечение на болни с онкологични заболявания“, пишат от организацията.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития