Новини - България

Политици, специалисти и пациенти: Да се въведе стратегията на СЗО за елиминиране на хепатита
Прочетена: 439 пъти

Необходимо е приемане, въвеждане и изпълнение на локално ниво на Стратегията на Световната здравна организация за елиминирането на вирусните хепатити до 2030 г. Около това становище се обединиха участниците в кръгла маса на тема „Елиминирането на хепатит C – мисията възможна“, съобщиха от Националната пациентска организация.

 

По време на събитието е представена Стратегията на Световната здравна организация (СЗО) за елиминирането на хепатита в Европейския регион до 2030 г. Според документа най-големите предизвикателства пред страните са: липсата на диагностицирани случаи; ниската информираност по отношение на вирусните хепатити; стигмата, свързана със заболяването и други.

 

Доц. д-р Михаил Околийски, представител на СЗО за България посочи, че ако бъдат въведени мерките, описани в Стратегията, се очаква броят на новодиагностицираните случаи да намалее с 90% до 2030 г., а смъртността вследствие на хроничен хепатит да бъде редуцирана с 65%.

 

Д-р Станимир Хасърджиев, председател на „Хепасист”, акцентира върху факта, че благодарение на усилията на институциите и лекарите от тази година и в България е достъпно най-новото лечение за хепатит C. Д-р Хасърджиев изрази мнение, че с обединени усилия е възможна елиминацията на хепатита у нас, като за целта е нужно да се приеме Национална програма за борба с вирусните хепатити, която да е хармонизирана с препоръките на СЗО.

 

Д-р Марко Кореняк, представител на Словенската асоциация за борба с хепатита „Slovenia Hep”, сподели, че и в Словения, както и в България, най-голямото предизвикателство е диагностицирането на засегнатите пациенти, тъй като заболяването често протича безсимптомно.

 

Акцент бе поставен и върху необходимостта от осигуряване на разширен достъп до иновативни терапии за лечение на вирусните хепатити, като необходима мярка за елиминирането на хепатита в България.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития