Новини - България

Подставени лица са гласували оставката на проф. Вихра Миланова
Прочетена: 539 пъти

Лица, които не са част от законния състав на Общото събрание на Медицинския университет - София, са присъствали на вчерашното му заседание и са гласували за отстраняването на действащия ректор проф. Вихра Миланова.

 

Това разказа пред журналисти директорът на болница "Александровска" доц. Констадин Ангелов, който позорно беше изведен с полиция от скандалното събрание. По думите му поканите до делегатите са били раздавани избирателно и на заседанието не са присъствали болшинството членове, които през април избраха единодушно (само с един глас против) проф. Миланова за ректор.

 

Сред присъстващите е имало не само хора, които вече не работят в МУ-София, като бившият главен секретар Алексей Алексеев, но и външни за университета лица. Там е бил и чуждият гражданин с разрешение за временно пребиваване у нас Мехмет Мете, чието име се споменава и в одитния доклад, изпратен до прокуратурата, разказа още доц. Ангелов. В одита се твърди, че Мете е получил 228 112 лв. от бившето ръководство на висшето училище за набиране на чуждестранни студенти пред последните две години и половина.

 

От юридическа гледна точка провелото се Общо събрание е незаконно, защото срещу него са подадени две жалби, по които административният съд все още не се е произнесъл. Едната жалба атакува решението на Академичния съвет, с което се дава старт на процедурата по свикване на заседанието, а втората протестира срещу самото му провеждане, уточни ректорът проф. Миланова.

 

По думите й самият председател на Общото събрание проф. Генчо Начев е предупредил, че има голяма вероятност заседанието да бъде обявено за нелегитимно, но въпреки това присъстващите са гласували то да се проведе.

"След като получим протокола от събранието - силно се надявам такъв да бъде изготвен, ще подадем жалба пред административния съд и срещу взетите от него решения", категорична е проф. Миланова.

До произнасянето на съда по този казус единственият законен ректор на МУ-София остава сега действащият, убедени са юристите на Медицинския университет.  

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития