Новини - България

Подписват анекс към НРД-2015, а не нов служебен договор. Няма да има намалени цени на клинични пътеки
Прочетена: 1182 пъти

Няма да се подписва служебен Национален рамков договор за 2016 г., а анекс към миналогодишния. Така за тази година няма да се намаляват нито цените на клиничните пътеки, нито обемът дейности. Това обяви на пресконференция министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. Той увери, че така ще се запазят цените на клиничните пътеки и на амбулаторните процедури за онкоболните, които в подготвяния проект на договор на НЗОК действително са били намалени със 60%, както сигнализираха онколози. На пресконференцията не стана ясно кой и защо е предложил намалението на пътеките, но това се е правело с цел увеличаване на парите за лечение на херния в коремната област и за лечения на далак.

 

Министърът съобщи още, че допълнителни 4.3 млн. лв. ще бъдат отделени за диспансерни прегледи на хипертониците в бюджета на Здравната каса, а други 3 млн. лв. от надсъбрани здравни вноски ще се насочат към неонатологията. 

 

Москов добави, че за 2 години и половина правителството е прехвърлило като процент от финансирането върху доболничната помощ над 56 млн. лв., което е близо 13% увеличение. Така отговаряме на част от притесненията на личните лекари, които имат своя готовност да изразят несъгласие с политиката на НЗОК и на държавата, каза министърът. По повод започналите протести на семейните лекари той коментира: "Не мога да кажа къде и защо има напрежение, всеки има собственото си право да протестира и да изразява мнението си по собствен начин. Параметрите, с които касата влиза, са променени само като цени нагоре".

 

Министърът на финансите Владислав Горанов съобщи, че към днешна дата се отчита ръст от около 21 млн. л.в. на приходите от здравни вноски, спрямо миналата година и обеща: „През тази година ще надградим здравните услуги със 129 млн. лв. повече“.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития