Новини - България

Почти 460 млн. лв. ще харчи здравното ведомство догодина
Прочетена: 281 пъти

С над 22,3 млн. лв. повече средства ще разполага Министерството на здравеопазването през 2017 г., след като Народното събрание прие на първо четене параметрите на държавния бюджет, част от който е този на ведомството. В общата разходна част за догодина са заложени общо 458,8 млн. лв. при 436,5 през 2016-а.

 

Почти 8 млн. лв. от предвиденото увеличение ще бъдат похарчени за заплати на персонала и издръжка на системата за спешна медицинска помощ, която ще харчи близо една трета от общия бюджет на министерството - 153,9 млн. лева. С други 5,3 млн. лв. пък ще бъде обезпечено планираното увеличение на възнагражденията в здравната администрация, която през 2017-а ще погълне малко над 17 млн. лв. (при почти 12 млн. лв. тази година). Останалите средства се разпределят по останалите бюджетни програми, финансирани от Министерството на здравеопазването.

 

Единственият сектор, в който средствата се намаляват, вместо да растат, е промоцията, превенцията и контрола на общественото здраве. Догодина той ще разполага с 69 млн. лв., което е с почти 13,5 млн. лв. по-малко от 2016-а. Политиките в областта касаят държавния здравен контрол (с бюджет от 15,1 млн. лв.), промоцията и превенцията на незаразните болести (със заложени 8,3 млн. лв.), профилактиката и надзора на заразните болести (44,2 млн. лв) и намаляването на търсенето на наркотични вещества (още 1,3 млн. лв.).

 

За обезпечаване на дейностите по диагностика и лечение са планирани 344,6 млн. лв., което е с над 27,5 млн. лв. повече от сумата за тази година. Парите са предназначени за всички здравни услуги, които са изцяло държавен ангажимент - спешната и психиатрична помощ, осигуряването на кръв и кръвни продукти, майчиното и детско здраве. По това перо се финансира също медицинската помощ за специфични групи от населението, както и поддържането на здравна информация.

 

Политиките в областта на лекарствените продукти и медицинските изделия, чиято единствена цел е да осигури облекчен достъп до тях, са обезпечени с 27,9 млн. лв. или с малко над 3 млн. лв. повече от тази година.

 

Трансферът към Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) през 2017 г. запазва размера си от тази година - общо 24 млн. лева.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития