Новини - България

Почина проф. Александър Хинев
Прочетена: 1152 пъти

Нa 60-годишна възраст внезапно почина проф. Александър Хинев, уролог и университетски преподавател, съобщиха от Медицинския университет във Варна.  

 

Проф. Хинев оставя ярка следа в медицинските среди във Варна като човек, отдаден на пациентите, студентите и колегите си. Той ще бъде запомнен с огромния си принос за развитието и укрепването на Клиниката по урология в Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) "Света Марина" и на МУ във Варна. Активната му работа и основните му научни разработки са в сферата на онкоурологията, реконструктивната урология, лапароскопската урология, андрологията и бъбречната трансплантация. Специализирал е в Германия, Франция, Швеция, Египет, Япония, Швейцария, Великобритания, Италия и др. Внедрил е в клиничната урологична практика редица нови диагностични и лечебни методи. Има признати три рационализации.

 

Александър Хинев е роден на 02.06.1957 г. в с. Никола Козлево, Шуменско. Завършил е Английска езикова гимназия във Варна и медицина във Варна, през 1984 г. Има придобити специалности по урология и онкология и диплома по здравен мениджмънт.

 

Кариерата си започва като клиничен ординатор в Урологична клиника - Варна (1984-1987 г.). През 1988 г. е избран за научен сътрудник към същата клиника. Хабилитира се за доцент през 2000 г., а за професор – през 2013 г. Основните му научни разработки са в областта на онкоурологията, ендоурологията, андрологията и бъбречната трансплантация. Внедрил е в практиката много нови диагностични и лечебни методи.

 

През 2014 г. проф. д-р Александър Хинев бе удостоен с Награда „Варна" за цялостно научно творчество.

 

Поклон пред паметта му!

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития