Новини - България

По-ниско ДДС върху лекарствата препоръчва КЗК
Прочетена: 371 пъти

Данъкът добавена стойност (ДДС) върху лекарствата да бъде намален чрез въвеждане на диференцирана ставка, препоръчва Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в годишния си доклад за конкурентната среда при търговията на дребно с лекарства, покривани напълно или частично от здравната каса.

 

Анализът на антимонополният орган обхваща периода 2010-2015 г. и вече е изпратен до Народното събрание, Министерския съвет, Министъра на здравеопазването, Министъра на финансите, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, Изпълнителната агенция по лекарствата и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

 

Според експертите на комисията два от основните проблема на аптечния пазар у нас са свързани с формирането на надценките на медикаментите и осигуряването на равен достъп до лекарства в цялата страна. Комисията заявява, че са необходими и мерки за прекратяване на всички незаконни практики за паралелна търговия.

"Липсва подходящ механизъм за регулация на паралелния износ на лекарствени продукти, което води до значително увеличаване на  паралелния им износ за страните от ЕС. Това от своя страна поражда сериозни рискове за дефицит, в това число и на животоспасяващи медикаменти за потребителите на българския пазар", се посочва в анализа.

Според данните на Национална агенция по приходите най-много лекарства се реекспортират от България към Германия, Румъния и Полша. Най-големите износители на медикаменти, покривани от НЗОК, у нас са основно седем, но от антимонополния орган не издават имената им. В доклада се посочва само, че обемът  на лекарствата, изнесени от тези търговци за последните 5 години е нарастнал над 40 пъти.

"Въпреки че у нас съществува хоризонтална и вертикална интеграция на аптечния пазар, конкурентната среда е нормална", заключва докладът на КЗК.

За изминалите пет години броят на аптеките в рамките на веригите е нараснал от 330 на 702. На практика дългите вериги съставляват около 20% от всички 3794 аптеки. Повечето от тези структури имат договори с касата, а пазарният им дял от продажбите на реимбурсирани лекарства се увеличава от 48% през 2011 г. до 54% през 2015 г.

 

Най-големите вериги с аптеки у нас са 17, отчитат още от КЗК. Сред тях са Ремедиум, Субра, Феникс, групата Санита, SCS, Сейба, Софийски аптеки, Фармастор, Марешки, Гален, Образцова аптека, Медея, Адонис, Супернова, ПроФарма, SOpharmacy. Някои от тези марки обаче са притежание на един и същ собственик. Под тези марки оперират над 350 аптеки и дрогерии. Според КЗК двете най-големи вериги общо притежават около 45 % от дела на продажбите на лекарства, заплащани напълно или частично от НЗОК.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития