Новини - България

По-малко пари за обучението на студентите по медицина
Прочетена: 1210 пъти

Коефициентите за издръжка на обучението в професионалните направления медицина, стоматология и фармация в държавните медицински университети да бъдат намалени, реши правителството на днешното си заседание.

"Министерски съвет одобри промени в нормативни актове, които променят механизма за определяне на средствата за издръжка на обучението в държавните висши училища в зависимост от комплексната оценка за качеството на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда", информират от правителствената пресслужба.

В съобщението не се посочват конкретни цифри, но медиците, стоматолозите и фармацевтите попадат в една група със студентите в сферата на националната сигурност, където коефициентът за първокурсниците ще се стопи от 7,81 на 2,80. Промяната не касае обучението във военните академии, висшите военни училища и Академията на МВР, за които коефициентът остава непроменен.

 

Междувременно коефициентите в редица професионални направления пък се увеличават с между 6 и 28%. Най-големите увеличения са за математика, информатика и компютърни науки, биологически, химически и физически науки, науки за земята, електротехника, електроника и автоматика, машинно инженерство, комуникационна и компютърна техника, енергетика, транспорт, корабоплаване и авиация, архитектура, строителство и геодезия, проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми, металургия, химични технологии, биотехнологии, хранителни технологии, горско стопанство, общо инженерство, материали и материалознание.

 

Увеличават се и коефициентите за педагогическите професионални направления, както и растениевъдство, растителна защита и животновъдство. Увеличението важи за първи курс през настоящата 2016/ 2017 учебна година.

 

Промяната е по предложение на Съвета на ректорите и има за цел да насърчи стратегиите за профилна оптимизация и специализация на държавните висши училища, уточняват от МС.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития