Новини - България

По 2400 души годишно умират от рак на дебелото черво
Прочетена: 470 пъти

Средно по 4260 пациенти годишно се сблъскват с дигнозата рак на дебелото черво в България, но почти половината или около 2400 не попадат в статистиката за преживяемост. Заболеваемостта и смъртността у нас са с 10-11% по-високи от средноевропейските, което превръща рака на дебелото черво в третото най-често срещано окологично заболяване при мъжете и жените в България.

 

Данните са на Националния раков регистър за 2013 г., а основната причина за тъжната статистика е твърде късната диагностика на заболяването, отбелязват експертите в областта. Ранните симптоми на болестта обикновено са твърде неясни и много хора дори не им обръщат внимание - подуване на корема, проблеми с изхождането, редуване на диария и запек са само част от тях.

 

Лекуващите лекари също избягват да назначават високоспециализирани изследвания, в резултат на което години наред пациентите се лекуват от банални инфекции на гастро-интестиналния тракт, като колит. Симптоматиката се изяснява чак, когато се установи анемия, но тогава обикновено вече е късно, твърдят експертите.

"Освен че зачестяват, тези болести се и подмладяват. Вече започваме да диагностицираме пациенти на около 30-35 години", отбеляза проф. Константа Тимчева, специалист по медицинска онкология в болница "Надежда".

Според данните на Националния раков регистър само 11 на сто от пациентите се диагностицират в начална фаза на заболяването, а 40% са в трета и четвърта фаза, когато вече са били оперирани и се нуждаят от следоперативно лечение.

 

По този повод Националната пациентска организация, в сътрудничество с болница "Надежда" започва специална кампания за подобряване на диагностиката на пациентите с рак на дебелото черво. В рамките на инициативата хора с поставена диагноза и установени метастази ще могат да си направят безплатно генетично изследване за назначаване на таргетна терапия.

"В момента този вид изследвания се поемат от фармацевтичните компании, които осигуряват лекарствата за персонализираното лечение, което е идзключително скъпо. Но това не е много редно, защото фирмите има пряк интерес от медикамента, който ще бъде изписан", коментира проф. Тимчева.

Цената на изследването е стотина лева, а пацентите в България, които се нуждаят от него, са около 3 хил. души, добави и медицинският онколог от ИСУЛ д-р Марчела Колева.

 

За да не се стига до крайните стадии на болестта, експертите съветват хората с фамилна обремененост и роднини с ракови заболявания, да проверят на каква възраст рискът от онкологични заболявания при тях се увеличава. Заседналият начин на живот и безразборното ядене са предпоставка за широк кръг заболявания, включително и за онкологичните, но най-големия виновник е генетичната наследственост и предразположеност.

 

Изследването, което най-сигурно установява рак на дебелото черво е колоноскопията, която у нас вече се прави и с упойка. Процедурата е препоръчителна за всички здрави хора над 40 годишна възраст, но тези с наследственост трябва да обърнат внимание на състоянието си по-рано, съветват експертите. При установени полипи в дебелото черво колоноскопия е добре да е прави всяка година, а когато липсват симптоми, издаващи проблеми - поне веднъж на две-три години. Изследването се поема от Националната здравноосигурителна каса. 

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития