Новини - България

По 1000 души на ден се диагностицират с лимфом в света
Прочетена: 183 пъти
Снимка: НПО

На медицината са известни над 140 типове рак на кръвта, а лимфомът е петият по разпространение рак. По хиляда души на ден се диагностицират с лимфом, а в света живеят около 1 млн. души с това заболяване. Въпреки стряскащата статистика хората не знаят много за този тип заболявания и започват да се интересуват едва, когато се сблъскат с рака на кръвта от първо лице. Това съобщиха от Националната пациентска организация (НПО) след проведен от Българско сдружение лимфом (БСЛ) семинар по повод Месеца на рака на кръвта. Липсата на информираност води до късно диагностициране и по-трудно лечение. Тези заболявания трябва да се превърнат в приоритет на здравните системи на отделните държави, за да се разшири достъпът до иновативни терапии и да се избегнат неправилни грижи за пациентите. Благодарение на съвременните методи за лечение и на иновативните лекарствени терапии, които се разработват,  прогнозите за тези пациенти се подобряват всеки ден. Ето защо събития, които се стремят към повишаване разпознаваемостта на заболяването са от изключителна важност. Защото ранното диагностициране на тази група заболявания подобрява перспективите пред пациентите и води до по-добри резултати от лечението.

 

Лекции по теми, свързани с новите подходи за лечение на хематологични заболявания, лекарствена безопасност и налични и нови таргетни терапии бяха изнесени от медицински специалисти от Военномедицинска академия, Аджибадем Сити Клиник и СБАЛХЗ Дървеница. В рамките на събитието се състоя и поредната среща на групата за взаимопомощ на пациенти и техните близки.

 

***

Българско сдружение лимфом e организация с нестопанска цел, основана през 2006 година и създадена в помощ на пациентите, засегнати от лимфомни заболявания и техните близки. В продължение на 11 години сдружението работи в посока защита на човешките права на пациентите, осигуряване на достъп до адекватно лечение и своевременно медицинско обслужване и оказване на физическа и емоционална подкрепа на пациентите и техните близки.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития