Новини - България

Пневмококови инфекции убиват между 0,7 и 1 млн. деца под 5 години по света
Прочетена: 327 пъти

Между 0.7 и 1 млн. деца под 5-годишна възраст по света не успяват да се преборят с последствията от пневмококовите инфекции и загиват от усложненията, показват данните на Световната здравна организация (СЗО). В глобален план това са около 20% от заболелите, което подрежда пневмониите на първо място сред ваксинопредотвратимите заболявания, причиняващи смърт по света.

 

Притеснителните данни оповести националният консултант по педиатрия проф. Пенка Переновска по време на обучителен семинар за ваксинопрофилактиката по повод Европейската имунизационно седмица (24-28 април 2017 г.).

 

Рисковете за децата са налице, тъй като един от основните вируси в групата на пневмококовите инфекции, причиняващи проблеми - Streptococcus pneumoniae, е постоянен обитател на човешкия назофаринкс и е доживотен гостоприемник при 20% от населението на земята. Най-често причинява отити и пневмонии, а в по-редки случаи сепсиси и менингити. По данни на СЗО над 2.1 млн. деца под 5-годишна възраст в Европа страдат от остро възпаление на средното ухо, а около 62 000 се разболяват от пневмония, като над 34 000 влизат в болница с тази диагноза. 

 

Това, което притеснява лекарите е, че пневмонията убива повече деца до 5-годишна възраст, отколкото HIV, малария и морбили взети заедно, при положение, че за предотвратяване на заболяването от година се ползва ваксина. Причината е в разпространяващите се антиваксинални настроения по целия свят, което кара много родители да спестяват имунизации на децата си в най-рисковата за тях възраст.

 

Заболяването не е за подценяване, заради трудното си диагностициране. Това е така, защото при малките деца вземането на храчка за анализ не е лесно, част от патогените трудно се култивират (като Chl. Pneumoniae, M. pneumoniae), а освен това процентът на хората, които носят вируса без изразени симптоми (съответно и го разпространяват), е твърде голям. Данните сочат, че 40% от случаите на пневмококов менингит при деца под 5 години се случват през първата година от живота им, а възпаленията на средното ухо са основна причина за честата употреба на антибиотици в ранна детска възраст.

"Това означава, че отлагането на имунизации в първите месеци след раждането изправя кърмачетата пред неоправдан риск от тежки и необратими състояния", коментира проф. Переновска.

По думите й в 15 до 20% от случаите пневмококовият менингит, причинен от Streptococcus pneumoniae, води до смърт, а около 60 на сто от преживелите получават тежки увреждания, сред които глухота и епилепсия, както и значително изоставане в психичното и умствено развитие.

 

Добрата новина е, че одобрената и прилагаща се в момента пневмококова ваксина води до спад от 94% в случаите на регистрирани менингити и пневмонии и до 65% по-малко инфекции сред неваксинираното население. Един от индиректните ефекти е и спадът в броя на рецептите с антибиотици, предписани на малки деца.

 

Според официалните данни на СЗО до този момент имунизацията с пневмококова ваксина e намалила до 80 пъти честотата на инвазивните пневмококови заболявания при децата и до 4 пъти при възрастните над 65 години по света.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития