Новини - Свят

Плажовете в Турция - за пушачи и непушачи
Прочетена: 390 пъти

Плажните ивици в Турция да бъдат разделени на зони за пушачи и непушачи. Това предвижда нова наредба за тютюнопушенето на открито, огласена от министъра на здравеопазването Мехмет Мюезиноглу.

 

Според документа само в 25% от заведенията с градини на открито пушенето остава разрешено, за останалите забраната е категорична. Освен това търговците вече нямат правото да излагат пакетите с цигари по витрините, а се задължават да ги съхраняват в затворени шкафове.

 

За търговските центрове и входовете и изходите на болниците, където по традиция се струпват много хора, тепърва ще се определят отстоянията, на които ще може да се пуши. В парковете също се ограничава тютюнопушенето, само в 25% от площите им ще бъде възможно това.

 

Здравното министерство е внесло предложение в парламента да бъде забранена продажбата на цигари и в студентските кампуси. Министърът аргументира рестрикциите с необходимостта от предотвратяването на раковите заболявания. Вследствие на досегашните забрани броят на новите заболели от рак заради пушене е спаднал на 30 000 души, с 3000 по-малко са регистрираните през последната година.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития