Новини - България

Планират създаването на резерв от ваксини
Прочетена: 458 пъти

Министерството на здравеопазването планира създаването на резерв от ваксини, включени в задължителия имунизационен календар. Това стана ясно на семинар за журналисти за ваксинопрофилактиката. С тази мярка се цели избягване на пропуски в имунизационното покритие при евентуално забавяне на доставките, обясни д-р Теодора Тодорова от Министерството на здравеопазването.

„Планираме от тази година със сключване на договорите поетапно набавяне на 30-процентен резерв, който би осигурил непрекъснатост на имунизацоннния процес”, уточни д-р Тодорова.

Здравният експерт припомни, че от тази година се планира договорите за осигуряване на ваксините от задължителния имунизационен календар да бъдат сключвани за три години, а не за една, както е в момента.

 

Д-р Тодорова подчерта, че се мисли в посока затягане на контрола върху имунопрофилактиката.

„Предвижда се в дългосрочен план разработването на уеб базирана система за проследяване на имунизациите в реално време“, каза експертът.

Тя подчерта, че се планира тази система да бъде като част от електронното здравеопазване и всеки пациент или негов близък да има достъп до информацията в нея – видове имунизации, ваксини, нежелани реакции и др. Подобна платформа се планира да има и за контролните органи, с която да се следи работата на общопрактикуващите лекари - дали подлежащите му в пациентската листа са своевременно имунизирани със съответната ваксина. Предполага се, че при насрещните проверки по партидни номера и медицинска информация ще се хващат и предотвратяват случаите на отчетени, но неизвършени имунизации.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития