Новини - България

Пламен Таушанов: Още не са изплатени 19 млн. лв. надлимитна дейност за 2016-а
Прочетена: 259 пъти

Истина е, че още от началото на годината в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) има заложен дефицит, обяви пред Redmedia Пламен Таушанов, представител на пациентите в Надзорния съвет на фонда и председател на Българската асоциация за закрила на пациентите.

"Заложен е, естествено, дефицит, защото въпреки три решения на Надзорния съвет, досега не е платена надлимитната дейност за миналата година - общо 19 млн. лв.", припомни Таушанов.

По думите му за актуализация на бюджета на НЗОК трудно може да се говори преди 1 юли, защото плащанията на публичния фонд за периода април - юни вече са определени. Въпреки това бюджетът е твърде рестриктивен и по всяка вероятност корекции ще се наложат, допълва Таушанов.

 

Проблемът е, че недостигът на средства в публичния фонд е и по друга линия. На първо място, България трябва да плаща 225 млн. лв. към чужди здравни фондове в Европа, сред които тези в Германия, Франция и Австрия. 

"Например, на Германия трябва да плати над 90 млн. лв., затова се проведоха преговори с фонда, който представлява федерацията. Искането му беше за 40 млн. лв., а от НЗОК казаха, че ще платят 22 млн. лв., но това не е концерт по желание", възмути се Таушанов. 

Друг нерешен въпрос е защо по линия на европейската здравна карта България дължи два пъти повече пари, отколкото за плановото лечение с формуляр S2 в чужбина. По думите на Таушанов касата отказва да даде информация на Надзорния съвет за разпределението на разходите по двете пера. А това буди сериозни притеснения, защото няма логика пациентите с европейска здравна карта да "струват" на НЗОК повече, отколкото тези с планови операции в болница.

"По същия начин са заложени дефицити в планираните суми за медицински изделия. Все още не е ясен въпросът как ще се реализира проектът с безплатните протези за възрастните над 65 г. Тези 20 млн. лв. може и да са осигурени, но ние насреща нямаме сключен договор, с който да се изясни как ще бъдат употребени, колко души ще обхванат, колко е цената на такава протеза, колко пари трябва да се заплатят за труда на зъботехника и какво ще доплати пациента", коментира Таушанов. 

По думите му сумата, с която евентуално ще бъде актуализиран бюджетът на здравната каса, трябва да бъде добре премислена, за да даде решение на всички финансови проблеми при покриването на медицински дейности. В противен случай дефицитът ще остане на дневен ред, а годишната финансова рамка на публичния фонд няма да обезпечава здравните услуги на осигурените пациенти.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития