Новини - България

„Пирогов“ отбелязва Седмицата на имунологията с безплатни прегледи
Прочетена: 328 пъти

В периода 24 - 28 април 2017 г, екипът на Лабораторията по клинична имунология в УМБАЛСМ „Пирогов” организира кампания за безплатни прегледи и консултации на хора, които страдат или имат съмнение за имунен дефицит. Инициативата е в рамките на Седмицата на имунодефицитните заболявания и отбелязването на Световния ден на имунологията - 29 април. 

 

Всички желаещи безплатен преглед или консултация могат да се включат в кампанията след предварително записване на тел. 02/91 54 311. Прегледите ще се извършват всеки ден от 8 до 13 ч. в рапортната зала на лабораториите по трансфузионна хематология и клинична имунология (трети етаж над Клиника по гнойно-септична хирургия). От болницата уточняват, че кампанията не включва провеждане на имунологични изследвания, които при необходимост се заплащат допълнително.

 

Денят на имунологията се определя като една от малкото международни дати на здравна тематика, който не е посветен на „борбата срещу“ конкретно заболяване, а на утвърждаване на съвременната имунология като наука и на дейностите по запазване, стимулиране и контрол на защитните сили на организма. 

 

Тази година Световният ден на имунологията е посветен на имунодефицитните състояния като причина за възникване на алергичните състояния при възрастни и деца.

 

От лечебното заведение припомнят, че имунната система е първата бариера срещу навлизането на патогенни микроорганизми (вирусни, бактериални, гъбични) в организма на човека. Тя е отговорна и за изграждане на специфична защита срещу някои собствени патологични клетки и молекули, предизвикващи зачестилите напоследък автоимунни заболявания. Тези промени в имунната система са причина за първични (вродени) или вторични (придобити) имунодефицити, а също и за свръхчувствителност от бърз или от забавен тип, изразена най-често с алергични прояви. 

 

Според проф. д-р Фани Мартинова, координатор на лабораториите по трансфузионна хематология и клинична имунология в "Пирогов", всеки пациент може да се ориентира дали той или детето му се нуждаят от имунологична консултация по наличието на един или няколко от 10-те критерия за наличие на вроден имунен дефицит.  Тези критерии включват: честите възпалителни заболявания на ушите (четири или повече отита за една година); две или повече сериозни инфекции на синусите за година; приложението на антибиотици за два или повече месеца с незадоволителен ефект; прекарани две или повече пневмонии в рамките на година; забавено физическо развитие при новородени и малки деца; рецидивиращи дълбоки кожни абсцеси или абсцеси на вътрешни органи; персистираща кандидоза (упорита млечница) на устната кухина или кожна гъбична инфекция; необходимост от прилагане на интравенозни антибиотици за лечение на инфекцията; две или повече инфекции на вътрешни органи, включително сепсис; данни за наличие на първичен имунен дефицит в семейството. 

"За съжаление, у нас пациентите с вероятен имунен дефицит трябва да извървят дълъг път, за да получат необходимата консултация при клиничен имунолог. Личните лекари знаят основните признаци за наличие на имунни дефицити и могат да преценят, че често боледуващите се нуждаят от имунологична консултация, но те нямат право да изпратят пациента директно към клиничен имунолог. В зависимост от проблема го насочват към съответния специалист по ревматология, алергология, белодробни, вътрешни или УНГ-болести. Той от своя страна може да даде направление за клиничен имунолог. Такъв е пътят, определен от НЗОК. В специализираните имунологични лаборатории на университетските болници пациентите могат и директно да се изследват, но ако нямат направление от специалист – трябва да заплатят, казва проф. Мартинов.

Тя споделя също, че редът е сложен и дори парадоксален, защото според нея - клиничните имунолози са хората, които трябва да преглеждат, изследват и назначават лечение на пациента, но в действителност - те не могат да извършват тази дейност, тъй като не работят директно със Здравната каса.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития