Новини - България

"Пирогов" на протест: Искаме по-бързи действия на охранителните органи
Прочетена: 1632 пъти

Лекар и медицинска сестра от болницата за спешна помощ "Пирогов" в столицата са били нападнати от пациент в малките часове на нощта между неделя и понеделник, съобщиха от лечебното заведение. Поредният случай на насилие над медици стана причина служители на "Пирогов" да излязат на импровизиран протест и да поискат по-адекватна защита на живота и правата си като лекари.

"Не мога да го нарека протест, защото няма конкретни искания. Единственото, за което хората се събраха и излязоха, е едно желание за по-бързо действие от страна на правоохранителните и правозащитни органи. И това вече е факт, за което благодарим", коментира пред журналисти директорът на болницата проф. Стоян Миланов.

Недоволството на персонала е било провокирано от пациент, настанен в шокова зала с голяма рана на лицето, който след извършените от дежурния екип процедури, е започнал да буйства. Успял е да счупи носа и да предизвика комоцио на медицинската сестра, след което е нападнал и лекуващия лекар. На сестрата й предстои операция, а лекарят е със счупени долни зъби и охлузване на дясната ръка.  

"Инцидентът е бил брутален. Предстои компетентните органи да установят с точност и да изяснят в какво състояние е бил пациентът. Той е бил арестуван, но тъй като му се е налагало наблюдение в болница, му е била образувана мярка за неотклонение подписка и е бил заведен в друго лечебно заведение, където да бъде налюдаван. Прокуратурата вече е повдигнала обвинение срещу въпросното лице и аз лично ще следя развитието на този казус", обяви и здравният министър д-р Петър Москов, който лично разговаря с ръководството на "Пирогов", за да се запознае с подробностите по случая.

По думите му още утре ще се срещне с главния секретар на МВР и оперативното ръководство на столичната дирекция, за да обсъди с тях въвеждането на допълнителни мерки, които да гарантират сигурността на персонала.

"Идиоти винаги ще има! Не говоря за конкретния човек, но винаги ще има хора, които да посегнат върху лекар, върху дете, върху майка ... Въпросът е от една страна това да не намалява мотивацията и отдаденостт на хората в "Пирогов", които работят. И от друга страна, институциите да пресрещат с цялата строгост на закона подобни изстъпления, за да не може някой да се чувства безнаказан", категоричен беше Москов.

От спешната болница се разграничиха от появилите се спекулации, че персоналът има политически искания за оставки в сектора на здравеопазването и вътрешните работи.  

"Това е просто смешно. Ние сме тук, за да си вършим работата, а не бъдем политически лица", заяви директорът проф. Миланов.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития