Новини - България

Пиете и шофирате? Сметката ви може да набъбне до 15 674 лева
Прочетена: 313 пъти

Ако не виждате проблем да си пийнете подобаващо и след това да седнете зад волана, вероятно доста отрезвяващо ще ви подейства да получите сметка от 15 674 лева. Раздават ги сервитьорите в пет столични заведения, но не се притеснявайте - няма да настояват да ги заплатите. 

 

Стряскащият касов бон е част от кампанията "Сметката, която не искаш да платиш", насочена срещу шофирането в нетрезво състояние. Организатори са Лигата на отговорните Перно Рикар България в партньорство с Българска асоциация на пострадалите при катастрофи (БАЗК), чиято цел е да накарат хората да се замислят за алтернативните начини за прибиране у дома след употреба на алкохол.

"Да пиеш и да караш е основен проблем на пътната безопасност в България. Катастрофите, на които сме свидетели в такива ситуации, са трагични и често завършват със смърт. С радост се включихме в тази инициатива и се надявам скоро тя да е активна и в малките населени места, където е проява на героизъм да седнеш зад волана след употреба на алкохол. Сметката може да е много по-голяма от 15 674 лева, особено ако има смъртен случай. Нито Гражданска отговорност, нито застраховка Каско покриват разноските при ПТП след употреба на алкохол", отбеляза Златина Стоянова от БАЗК.

За да въздействат върху ума и разума на всеки, организаторите са изчислили средната стойност, която могат да имат последствията от шофиране в нетрезво състояние. Сметките показват, че възстановяването на щетите по автомобила ще глътнат 2 778 лв., увреждането на градската инфаструктура - 2 182 лв., болничният престой и лечение - 915 лв., закупуването на ортопедични изделия и провеждането на рехабилитация - 5 949 лв., съдебните разноски и адвокатския хонорар са 2 850 лв., а глобата от КАТ - още 1 000 лева.

 

Впечатление прави, че най-високи са здравните разходи от безразсъдното решение да караме пили. Те съставляват почти половината от цялата сметка или малко над 7 000 лева.

"Решение на проблема с пиенето и шофирането може да се случи само след като бизнесът, държавата и неправителствения сектор се обединят не на думи, а на практика. Като производители на спиртни напитки наша е ролята да продължаваме да налагаме културата на умерена консумация", допълни и Мирослава Симова, изпълнителен директор на Перно Рикар България.

Успоредно с това в петте заведения, част от Лигата на отговорните, продължава кампанията "Нямаш 18? Алкохолът ще почака", която призовава всички да бъдем отговорни към здравето на подрастващите. Кампанията популяризира Националната телефонна линия за деца - 116 111 към Държавната агенция за закрила на детето. Не нея всеки гражданин може да подаде сигнал, ако стане свидетел на продажба на алкохол на лица под 18-годишна възраст.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития