Новини - България

Петър Москов: Смисленият бюджет на касата е приет
Прочетена: 355 пъти

След оставката на кабинета здравната реформа ще пострада. Това е мнението на министъра в оставка Петър Москов, изказано след приемането на бюджета на касата за идната година.

"Всяка една от реформите, зад които седеше мнозинството, ще пострада, защото е на определен етап от развитието си. От друга страна, за да има реформи, трябва да има мнозинство, ако няма мнозинство, няма и реформи", заяви Москов, цитиран от агенция "Фокус".

Коментарът му бе направен след като народните представители приеха финансовата рамка на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за следващата 2017 година. 

"Радвам се, че днес надделя разумът и смисленият и много по-добрия бюджет на здравната каса е приет. Това дава фактически 247 млн. повече като възможни разходи на касата за покриване лечение и на медикаменти за българските пациенти", допълни министърът в оставка.

По думите му, свършеното за две години от осигурителния фонд и здравното министерство "гарантира в много по-голяма степен ефективността на изразходваните средства".

 

Попитан дали може да бъде министър в ново правителство, Петър Москов посочи, че въпросът е дали неговата политическа сила ще приеме действия по участие в преговори за съставяне на правителство. От думите му стана ясно, че подкрепя идеята за съставяне на нов кабинет в рамките на този парламент.

"Ако говорим за това, че в рамките на този парламент трябва да бъде употребено всяко едно усилие и всяка една възможност, за да може да има съставяне на правителство на мнозинство, това е така, защото аз съм скептичен за подобен, качествен състав на следващ български парламент при предсрочни избори".

По думите на Москов моментното мнозинство, това което функционираше до този момент, е най-близкото възможно до реформаторско мнозинство, което може да има България.

"Не предвиждам по-добри възможности от тази, която има като възможност за съставяне на управленско мнозинство. За да има ново правителство в този парламент, първо трябва да има мнозинство, второ трябва да е ясно каква трябва да бъде програмата, зад която застава това мнозинство. Чак тогава идва въпросът коя ще бъде фигурата на министър-председателя. Не виждам друго възможно мнозинство, обединено около сходна такава програма, различно от сегашното", коментира министърът в оставка.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития