Новини - България

Петър Москов отчете: Променихме изцяло философията на здравеопазването
Прочетена: 2169 пъти
Снимки: Стоп кадър - Канал 3 и Министерство на здравеопазването

От един бизнес-ориентиран модел здравеопазването в България се е превърнало в модел - центриран към пациентите и това е най-голямата заслуга на екипа на Министерството на здравеопазването през последните две години от мандата му. Така обобщи работата си до момента ресорният министър д-р Петър Москов в отчета, който даде в последния си работен ден на поста. 

"Нашият екип си постави тази цел - връщане на държавността в сектора през налагане на правила и на ясни контролни механизми за ефективността на разходите. Тази промяна на философията от търговия към смисъл - медицински и здравен, който е в основата на съществуването на една система, е и призмата, през която правихме и всяка една от промените. Това, което несъгласните наричаха хаос и липса на последователност, всъщност беше това - системно, стъпка по стъпка, ден по ден възстановяване на правилата и на държавата, която гарантира и отстоява публичния интерес", коментира Москов.

На първо място в списъка с постижения министърът отбеляза т. нар. пръстови отпечатъци в болниците, срещу които възразяват не малка част от медицинските специалисти и здравноосигурените граждани. По думите на Москов най-голямото доказателство за ефекта от въвеждането на безплатната система за електронна идентификация са 15-те млн. лв., с които е намаляла заявената за плащане от лечебните заведения сума само в рамките на 15 дни.

 

През първата половина на януари 2017-а дневният разход на болниците е с около 2,8 млн. лв. по-нисък в сравнение с края на октомври 2016-а (бележейки спад от 6,8 на малко над 4 млн. лв.), допълни Москов. Само благодарение на това здравната каса е успяла да спести пари, с които да покрие 19 млн. лв. от изработената и отчетена надлимитна дейност на болниците за цялата минала година.

 

Процесът по изсветляване на разходите ще продължи със системата за електронни търгове за лекарства в болниците, убеден е още здравният министър в оставка. В системата понастоящем са включени 145 държавни и общински лечебни заведения, които ползват над 90% от ресурса на НЗОК за медикаменти. По думите на Москов електронната система ще намали цените на най-съвременните терапии и ще позволи на повече пациенти да се лекуват с тях, което е подкрепено и с данни от анализ на дирекция "Финансова политика" в министерството.

 

Най-фрапиращият пример от този доклад е цената на лекарствения продукт херцептин (основен медикамент при лечение на рак на гърдата), за който през 2016 г. касата е похарчила приблизително 33 млн. лева. Разликата между най-ниската договорена цена за него (в КОЦ-Стара Загора) и най-високата в отделните търгове "на тъмно" (в СБАЛО и КОЦ-Пловдив) е 25% от референтната стойност на този продукт, който в най-голямата си разфасовка е 3 000 лв., посочи Москов. Стойността му КОЦ-Пловдив дори е била по-висока от референтната, което е незаконно, а доставените в лечебните заведения количества са представлявали близо 20% от общото количество херцептин, което се ползва в държавата.

"Това категорично не е свързано с лоша работа на мениджърските екипи на болниците.  Централизираният търг дава възможност за реална и то сурова конкуренция между дистрибуторите. Защото там има един победител и няма да могат да си разделят държавата - един да отиде в Пловдив, друг в София, а трети в Русе, за да се получи този огромен дисбаланс в цените. (...) Да, не им е приятно, да, не им е удобно, да, когато има силна държава, те са принудени да играят по правила", заяви Москов.

Той отбеляза и заключението на Комисията за защита на конкуренцията, която излезе със заключение по двете подадени жалби срещу елекронните търгове, според което в конкретния случай общественият интерес е по-голям от търговския.

 

На този етап централизираните търгове за лекарства в болниците остава под въпрос, защото процедурата може да бъде отменена от служебния здравен министър, който встъпва в длъжност утре (27 януари), или от неговия наследник след парламентарните избори на 26 март. В случай че системата не бъде въведена обаче, болниците няма да останат без лекарства, защото ще продължат да ги поръчват по досегашния начин, увери Москов.

 

На изпроводяк здравният министър отбеляза и въведената практика за договаряне на задължителни отстъпки между здравната каса и фармацевтичните фирми за включване на продуктите им в позитивния лекарствен списък. В резултат на тези преговори през 2015 г. индустрията е възстановила в бюджета на НЗОК 43,5 млн. лв., а през 2016 г. - общо 90 млн. лева. Прогнозите са през 2017-а сумата да достигне 131-137 млн. лв., които да бъдат вложени в осигуряването на допълнителни възможности за лечение. Благодарение на спестените пари, от 1 януари касата реимбурсира 100% лекарствата за есенциална хипертония, което означава, че всички 21 млн. лв., с които пациентите са доплащали терапията си досега, вече няма да излизат от техните джобове, отбеляза министърът в оставка.

"Премахнахме и т. нар. лекарства-призраци, които принуждаваха достъпните и евтини генерични медикаменти да напускат страната ни всяка година чрез промени в наредбата за цените. Лекарства-признаци означава следното: аз регистрирам медикамент на цена, на която знам, че няма да го продавам, но тя става референтна и смисленият генеричен медикамент, до който трябва да имат достъп българските граждани, излиза от пазара, защото при тази цена няма смисъл от бизнес. Това нещо беше прекратено и ако забелязвате тенденцията за напускане на генерични медикаменти намаля", похвали се Москов.

Внимание беше отделено и на реформите в спешната помощ и по-конкретно на осигурините по Оперативна програма "Региони в растеж" 163 млн. лв. за строежа на 76 нови спешни центъра, ремонта на още 190 сгради и закупуването на 400 нови линейки с цялото необходимо за целта медицинско оборудване. В ход е въвеждането на системата за медицински триаж, както и професията на парамедика, в която вече се обучават 80 души.

 

По думите на Москов министерството се е справило с текучеството на кадри в системата на спешната помощ, защото от 2014 г. насам възнагражденията на персонала са нарастнали средно с 50% и броят на постъпващите нови служители вече е по-висок от този на напускащите. В програмата за реформиране на сектора е заложено до 2020 г. увличението на заплатите да достигне 100%, което ще направи спешната помощ още по-привлекателна за младите специалисти, убеден е министърът в оставка.

 

В списъка с постижения бяха включени още започналите пилотни тестове за въвеждане на електронни рецепта, направление и досие на пациента, увеличеният бюджет за извънболнична помощ, заедно с броя на направленията за специалист и профилактичните прегледи при личните лекари, приетата задължителна Национална здравна карта, комплексното обслужване на пациентите с онкологични заболявания, пътеките за радиохирургия в болниците и изготвянето на законови промени, които да ограничат паралелния износ на медикаменти, от които гражданите имат нужда.  

 

Черешката на тортата обаче се оказа в предизборната програма на Реформаторския блок, чиято кампания ще се води именно от министър Петър Москов. В нея е записано, че дясната формация ще се бори за превръщането на болниците от търговски в публични дружества, за да им се осигури по-адекватно финансиране. Към днешна дата Москов се похвали с 8 лечебни заведения на печалба, но потвърди, че общите дългове в системата са на път да надхвърлят половин милион лева. И обеща да ги покрие, ако един ден се върне в министерството.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития