Новини - България

Петър Москов: Няма да бъда служебен здравен министър
Прочетена: 9250 пъти

На въпрос дали би приел да стане служебен министър на здравеопазването след оставката на правителството, д-р Петър Москов отговори кратко, ясно и лаконично с една дума - "Не".

 

По този начин министърът в оставка разсея появилите се слухове, че за да довърши започнатите реформи в сектора, може да му бъде предложено да заеме същия ресор в бъдещото служебно правителство.

 

Парадоксът е, че една от промените в здравеопазването, която по всяка вероятност няма да се случи, е точно тази, с която Москов стартира мандата си, а именно - разделянето на медицинските дейности в основен и допълнителен пакет. Това потвърди и председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова.

 

Припомняме, че точно тези текстове от Закона за здравното осигуряване бяха върнати за редакция от Конституционния съд с мотива, че не са правилно разписани. Новите разпоредби бяха внесени и одобрени от парламентарната здравна комисия, но до момента така и не са стигнали до пленарната зала.

"Към настоящия момент няма никакво основание да се гледа този законопроект, тъй като той касаеше визията на едно Министерство на здравеопазването, което е в оставка. Темата за разделянето на пакетите остава в приоритетите на министъра на здравеопазването, който утре вече ще бъде бивш", коментира д-р Дариткова.

По думите й след оставката на правителството сътресения в здравеопазването не се очакват, защото системата е "такава, каквато я заварихме през 2014 г. с изключение на пръстовия автентификатор", допълни председателят на парламентарната здравна комисия.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития