Новини - България

Петър Москов: Държавата може да осигурява лекарства чрез свое дружество
Прочетена: 414 пъти

Напълно възможно е държавата в лицето на Министерството на здравеопазването (МЗ) да има собствена фирма, за да се намесва адекватно в случаите, когато търговските интереси преобладават над обществените. Това заяви здравният министър д-р Петър Москов след края на редовното правителствено заседание, цитиран от БГНЕС.

"Няма никаква причина държавата да няма възможност в лицето на собствено търговско дружество да осигурява по начин, по който държавата може да прави това – лекарство, главно става въпрос за лекарства без аналог, когато търговецът някак си не вижда достатъчно полза в това", коментира Москов.

Целта е министерството да гарантира на пациентите, че ще имат достъп до медикаменти без аналог, които фармацевтичните фирми иначе изтеглят от българския пазар поради липса на търговски интерес.


По думите на Москов за последните няколко години около 3 000 позиции са били задраскани от позитивния лекарствен списък. Но вината за това не е нито на министерството, нито на съществуващата нормативна уредба, убеден е здравният министър.

"За съжаление тези неща са вързани главно с това дали на съответния лекарствен производител или търговец му излиза сметка да продава това лекарство или не, или иска да го замени със също така негово, но по-скъпо лекарство", обясни той.

Възможността държавата да се намесва на фармацевтичния пазар е предвидена в проектопромените на Закона за лекарствата. До края на седмицата текстовете ще бъдат окончателно одобрени от МЗ, след което ще бъдат публикувани за обществено обсъждане. Очаква се до края на септември да влязат за обсъждане в Народното събрание.

 

В напреднала фаза са и преговорите с Румъния за подписване на споразумение за съвместно договаряне на медикаменти, заяви още здравният министър. По думите му идеята е да се постигнат приемливи цени и адекватни отстъпки така, че да не страдат доставките за съответните страни. 

"Смислената политика не е в това каква е публичната цена, която е записана на сайта на министерството и на съвета по цени, а как здравната каса, министерството и държавата са успели да влезнат в тежки преговори и да се преборят за големи проценти и отстъпки", уточни Москов. 

Накрая здравният министър коментира и назначените от здравната каса проверки в онкоклиниките в страната, чията цел е да проследят как се изразходват предвидените в бюджета пари за сектора.

"За първите 6 месеца на 2016 г. в сравнение с първите 6 месеца на 2015 г., лекуваните пациенти са с над 5% по-малко, т.е. по-малко хора са имали нужда от онкологично лечение. Едновременно с това разходите за онкология за същия този период са нараснали с 25,7%. На фона на същите лекарствени протоколи, за същия този период, нямаме нови терапии, които да кажем, че биха оскъпили лечението. Това само по себе си би трябвало да е обществено изискване касата да провери защо при намаляваща бройка пациенти, при същите протоколи на лечение има увеличаване на стройността, защото това са нашите пари и ако отидат там където не е добре насочено, няма да останат за някъде където има нужда", категоричен е здравният министър.

Според него общественото мнение се подвежда по "индустриални интереси, разказани като интереси на пациентите" и никой болен няма да пострада от проверките.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития