Новини - В медиите

Петър Москов: 1,5 млн. от парите за лечение на деца са изхарчени за друго
Прочетена: 404 пъти

Над 1,5 млн. лв. от парите за лечение на деца са изразходвани неправомерно. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов в ефира на „Тази сутрин“ по bTV във връзка с проведената специализирана операция в Център „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД), при която бяха задържани директорът на структурата и още 7 служители.

 

„Когато има доклад на службите на министерството, който казва, че в течение на една година от парите за лечение на деца над 1,5 млн. лв. са изразходвани неправомерно – за консултантски договори, за незнам си какви услуги, за преводачески услуги и т.н. – повтарям, ясно е разписано – „от перото за лечение на деца“, това означава следното. Средната стойност на лечение на дете от фонда е около 23 000 лв. Толкова горе долу излиза това, което плаща фондът, респективно държавата. Това означава, че с тези пари още 65 деца е можело да бъдат лекувани. Това е достатъчно основателна причина да предприема промени в ръководството на фонда“, каза Москов.

 

Министърът разказа още, след запитване на новия директор на ЦФЛД проф. Владимир Пилософ, от болница във Франция са отговорили, че имат крило за настаняване на придружителите на децата, а в същото време фондът е плащал за квартира в центъра на Париж.

 

Във връзка с обвиненията, че той има връзка с проведената акция на службите, министърът каза:

 

„Аз нито мога, нито съм изпращал, нито имам възможността било то окултно, било то формално да изпращам ГДБОП и прокуратура където и да било. Каква е тяхната разследваща работа, аз нито знам, нито имам правото да говоря. Ще питате Прокуратурата и ГДБОП. Това, което знам е, че те имат достатъчно основания за да предприемат тези действия. Но аз нямам правото да говоря за това. Въпросът е след като те проговорят дали всички тези хора, които сега говорят, не трябва да с връщат думите назад.“

 

По думите на министъра в деня, в който са влезли във фонда, разследващите официално са извикали инспектората на Министерството на здравеопазването да участва в техните действия. След това от инспектората са му докладвали, че в рамките на акцията ГДБОП са набрали достатъчно доказателства, за да се предприемат задържане и повдигане на обвинения.

 

Петър Москов коментира още, че е сменил веднага директора на фонда Павел Александров, за да осигури нормалната работа на ЦФЛД. Той е категоричен, че сега фондът работи по-бързо и че всички необходими средства за лечението на децата се превеждат без забавяне.

 

„В тази ситуация, мое задължение беше, и ако днес се случи, аз ще повторя същото си действие, да осигуря работещ фонд“, заяви Москов.

 

По думите му, това е гарантирало, че няма да има забавяне с разглеждането на документите на децата и лечението им.

 

На въпроса на бившия член на Обществения съвет на ЦФЛД Надежда Цекулова кой е спечелил от спецакцията, министърът отговори: „Спечелиха децата“.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития