Новини - България

Персоналът в детските градини - задължително на тест за стафилококи
Прочетена: 556 пъти

Задължително изследване за стафилококова инфекция да се въведе за работещите в детските заведения, специализираните институции за деца, както и в предприятията в хранителната индустрия, предлага Министерството на здравеопазването. Идеята е записана с поправки в Наредба №15 за здравните изисквания към този вид персонал, публикувани за обществено обсъждане на сайта на ресорното ведомство.

 

Промените предвиждат въвеждането на допълнителен елемент в медицинското свидетелство, което се издава преди назначаване на работа, а именно - бактериологично изследване за стафилококово носителство.

"Основен източник на стафилококови инфекции са безсимптомни носители сред персонала, най-често в детски заведения и обекти, произвеждащи и търгуващи с храни. Липсата на предварително лабораторно изследване за стафилококово носителство при постъпване на работа възпрепятства провеждането на ефективен надзор и контрол върху заболяването и предотвратяването на епидемични ситуации, основно в организирани детски колективи или места за хранене", се казва в мотивите към проектонаредбата.

Други текстове пък позволяват предварителните медицински прегледи, които се правят преди постъпване на работа, да се извършват не само от личния лекар, а също така от специалист по вътрешни болести. По този начин се улеснява изпълнението на здравните изисквания от лицата, които са здравнонеосигурени, и тези без избран личен лекар, твърдят от здравното ведомство.

 

С предлаганите промени се намаляват и периодичните медицински изследвания, които занапред ще се правят само при възникнала епидемична обстановка по преценка на Регионалните здравни инспекции.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития