Новини - България

Педиатри: Търговете за ваксини да са поне 2 години преди прилагането им
Прочетена: 528 пъти

Необходими са нормативни промени, чрез които да се даде възможност за своевременно провеждане на търговете за ваксини. Те трябва да се случват поне година и половина – две преди годината на прилагането им. Тази позиция изразиха на пресконференция от Българската педиатрична асоциация (БПА) и специалисти в областта на детското здравеопазване. Според тях е важно да се обсъдят варианти за дългосрочно договаряне на количествата ваксини за период от 3 до 5 г. и планиране на резерв поне за три месеца, който да гарантира посрещане на непредвидени ситуации - проблеми в производството или увеличаване на раждаемостта и съответно на нуждаят от имунизации.

 

Около тези изводи са се обединили специалисти, участвали в експертна работна среща за ваксинопрофилактиката в края на миналия месец. Тогава специалистите са обединили усилия и са излезли със становище с акцент върху конкретни проблеми и предложения за подобряване на имунопрофилактиката в България. Ключово в становището е предложението за създаване на Национална програма за оптимизиране на ваксинопрофилактиката в страната, която да обхване всички проблеми – снабдяване с препаратите, изпълнение на задължителния и препоръчителния имунизационен календар, създаване на електронен регистър, подобряване на начина на подаване, събиране и анализ на нежеланите реакции, както и на процедурите за внедряване на нови видове ваксини и повишаване на информираността на населението.

 

Председателят на БПА проф. Владимир Пилософ съобщи, че данните за 2015 г. сочат спад на имунизационния обхват. Едва 49,4% от 6-годишните деца са били ваксинирани през миналата година, обхватът при децата на година и половина е бил 65%, а при децата до 1-годишна възраст е надвишил 95%.

 

„У нас е много нисък обхватът с ваксини от препоръчителния списък, очевидно проблемът не е само финансов, а и комуникационен“, коментира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Ето защо, според него, необходимостта от адекватни информационни кампании е очевидна и усилията в тази посока не трябва да спират.

 

Националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова съобщи, че в процес на разработка е единен централизиран имунизационен регистър. Очаква се тази система да улесни работата на общопрактикуващите лекари, които ще разполагат по всяко време с точна информация за имунизационния статус на пациентите си, а онлайн достъпът ще бъде предпоставка за свеждане на пропуските практически до нула. Освен това чрез регистъра здравните власти ще разполагат с централизирана информация за ваксините. Средства за изграждането на регистъра са осигурени по Норвежкия финансов механизъм, очаква се системата да заработи на централно ниво през 2017 г.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития