Новини - България

Пациентски досиета събират прах по мазетата на болниците
Прочетена: 658 пъти

Тонове хартия с медицинска информация за диагнози, изследвания и истории на заболяванията на  стотици хиляди пациенти събират прах по мазетата и складовете на лечебните заведения в страната.

 

Никой не знае колко време трябва да се пазят и по какъв начин точно да се съхраняват старите пациентски досиета, обяви пред Redmedia председателят на Националното сдружение на частните болници и директор на клиниката "Света Богородица" в София д-р Николай Болтаджиев.

 

Причината за проблема е една  - липсата на действаща нормативна база, която да регламентира правилата за съхранение и унищожаване на медицинска документация.

"По време на социализма имаше наредба, сега няма, и това ни създава огромен проблем. На 7 септември пуснахме писмо до здравния министър с искане за изготвяне на нормативна база, но отговор все още нямаме. Готови сме, ако трябва, ние да им напишем наредбата", коментира д-р Болтаджиев.

По думите му архивът с медицинските досиета не може просто да се изхвърли на боклука или да бъде даден за рециклиране, защото документацията съдържа твърде много лични данни. Затова е необходимо да се разпишат правни норми, които да определят колко време и при какви условия трябва да се съхраняват досиетата, както и кой и по какъв начин има право да ги унищожава.

"Излишно е да споменавам, че проблемът нямаше да съществува, ако преди година и половина министър Москов беше въвел електронното досие. Моделът е готов още от март миналата година и е в министерството за пускане на обществена поръчка. До момента обаче такава не е обявена", допълва д-р Болтаджиев. 

Председателят на сдружението на частните болници е убеден, че електронното досие може да реши голяма част от проблемите в системата на здравеопазването.

 

Подробности четете в специалното интервю с д-р Болтаджиев, което Redmedia ще публикува тази седмица. 

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития