Новини - България

Пациентите с ХОББ ще настояват за 100% безплатна терапия
Прочетена: 311 пъти

Напълно безплатно лечение за пациентите с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и достъп до домашна кислородотерапия - за това ще се бори Националната кампания "Дишам свободно" през цялата 2017 година.

 

По този начин  Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергия и ХОББ (АББА) подновява искането си за стартиране на изготвената още през 2014 г. Национална програма за профилактика на респираторните заболявания, обяви председателят на организацията Диана Хаджиангелова.

"ХОББ е заболяване, което не е добре разпознато в обществото. В същото време то отнема живота на повече хора, отколкото рака на белия дроб и рака на гърдата, а до 2025 г. се очаква да заеме третото място по смъртност в света след инфарктите и инсултите", отбеляза Хаджиангелова.

В България с това заболяване живеят половината от хората в рисковите групи (пушачи и работници, изложени на замърсен въздух). Диагнозата обаче се поставя само на една-трета от тях, а адекватно лечение провеждат едва 6% от пациентите, допълни доц. Ваня Юрукова, член на УС на Българското дружество по белодробни болести.

"Смята се, че трима от всеки 20 пушачи, които употребяват по 20 цигари на ден, или един на всеки четирима с дневна доза от 40 цигари, развиват ХОББ", представи статистика специалистът.

Основният проблем, свързан с лечението у нас е, че пациентите доплащат не малка част от лечението си. В повечето случаи обаче става дума за хора с инвалидни пенсии и среден доход от около 270 лв. месечно. От АББА са установили, че 60% от пациентите отделят една-четвърт от тази сума за терапията си, а 15% - половината от този месечен доход. Понастоящем напълно безплатна е само комбинираната терапия за ХОББ, а всички останали медикаменти се реимбурсират 70% от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). 

 

Освен това хората с тежки форми на ХОББ сами поемат и кислородотерапията, която е неизменна част от лечението им. При най-евтиния вариант могат да си вземат апарати под наем за сумата от 180-200 лв., но ако решат да си купят нов, трябва да разполагат с поне 1000-2000 лева.

 

Друго неудобство е, че за да им бъде предписано адекватно лечение, пациентите трябва да се явят на специализирани комисии, каквито има само в София и Плевен.

 

По този повод АББА планират да проведат кампанията "Дишам свободно" в областните градове, където ще организират безплатни консултации за пациенти с респираторни проблеми. В близките дни асоциацията ще обяви и графика за прегледите, които ще включват спирометрии и тестове, свързани с алергиите. Допълнително ще бъде организирано и обучение на медицинските специалисти в детските градини и училищата, за да могат да разпознават астмата и да реагират адекватно при евентуални пристъпи.

 

Кампанията ще започне да обикаля страната веднага щом времето го позволи и ще се провежда под надслов "Действай! Вярвай! Грижи се!".

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития