Галерия - Фото

Пациенти: Времето ни изтича, не можем да чакаме за лечение
Прочетена: 330 пъти

Скелет с бомбе, "облечен" в посланието "Не дочаках лечението си ...", посрещна министрите преди днешното редовно правителствено заседание. Символичният образ беше част от протеста на пациентите с ревматологични заболявания, чиято терапия е под въпрос.

"Вие сте нашата последна надежда да изложим притесненията на над 4500 пациенти, чийто живот се поддържа от съвременна терапия, достъпът до която е застрашен. Над 90 000 души у нас страдат от ревматични заболявания, като това са хронични болести, които изискват непрекъсната терапия и при нейното спиране може да се стигне до трайна инвалидизация", обърнаха се протестиращите с писмо до премиера Бойко Борисов.

Организаторите на протеста  - Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА) и Българско сдружение на болните от болестта на Бехтерев (БСБББ), обясниха, че проблеми създават Амбулаторна процедура №38 (АП 38) и Наредба №39 на Министерството на здравеопазването. В момента поради изчерпаните болнични бюджети в повечето лечебни заведения в страната, АП 38 не може да бъде осъществена и това води до спиране на скъпоструващо биологично лечение на пациенти с ревматични заболявания, а стотици дори не могат да започнат терапия, обобщават организациите.

"Тази смразяваща кръвта инсталация, символизираща недочакалия пациент, е нашето зловещо послание към министрите ни, за да могат поне малко да усетят ужаса, на който сме подложени ежедневно! Питаме, господата управляващи, дали и ние трябва да се превърнем на скелети, за да получим лечение?", заяви Роза Чеглайска, председател на АПРА.

В своето писмо до министрите асоциациите настояват Амбулаторната процедура №38 да се отдели от общия лимит на болниците, защото тя по същество включва дейности от доблничната помощ. Освен това предлагат да се обедини с диспансерното наблюдение така, ча цялата процедура да бъде реално заплащана.

"Първоначалната идея на АП 38 беше чрез нея да се осигури адекватно наблюдение на пациентите и да се спрат злоупотребите с отпускане на терапия на хора, които няма нужда от нея. На практика това не се случи и сега всеки пациент сам заплаща изследвания на стойност около 250 лв. при започване на терапия и около 50 лв. на всеки шест месеца при продълженията. АП 38 е на стойност едва 22 лв. Още повече, предвидената диспансеризация на стойност 9 лв. също не изпълнява функцията си и така се оказваме с две неработещи процедури за проследяване на пациентите, които реално не осигуряват нужното мониториране", твърдят пациентските организации.

Друго тяхно искане е да се увеличи броят на експертните лекарски комисии (ЕЛК) в страната, които сега са само три - в София, Варна и Пловдив, а приемът на пациентите с тези заболявания да се извършва само с лична карта.

"Изискването за задължителен прием в болнично заведение с пръстов отпечатък в много случаи е невъзможно да бъде изпълнено, защото ревматично-болните пациенти често са с изкривени стави на ръцете и апаратът не може да ги улови. Често за един пациент са нужни над 30 минути, за да успее да сложи пръстовия си отпечатък, което освен, че забавя работата на ЕЛК е и допълнително унижение и болка за страдащия пациент", споделят в писмото си до примиера двете организации.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития