Новини - България

Пациенти: Системно се нарушават гражданските ни права
Прочетена: 77 пъти
Снимка: Pixabay.com

Независимо, че в преходните и заключителните разпоредби на Националния рамков договор е разписано задължение всеки пациент да получава персонифициран аналитичен документ за разходите, които е направило лечебното заведение за него, това изискване изобщо не се спазва и болните при изписването си получават единствено епикриза. За това алармира на пресконференция днес председателят на Конфедерация "Защита на здравето" (КЗЗ) Петко Кенанов. По неговите думи конфедерацията е завела административно дело срещу Националната здравоноосигурителна каса (НЗОК) по този повод, но ситуацията не се променя. Според Петко Кенанов е недопустимо ползвателят на една услуга - в случая здравоосигуреното лице - пациент, да не получава такъв документ след като той е реалният платец, защото редовно изпълнява задълженията си и внася осигуровките си по реда на Закона за здравното осигуряване, срещу което получава лечение от договорните партньори на касата.

 

"Друг фрапиращ пример за неспазване на правата на пациента е и нашумелият мораториум върху новите лекарства. Икономическият ефект от тази мярка ще бъде почти никакъв, но пък вредата, която тя ще нанесе е огромна",  коментира Петко Кенанов.

 

"Дори и само един болен да се нуждае от такова лекарство, държавата е длъжна да му го осигури. Не може да кажете на един болен: "Чакай една година, докато изтече мораториумът", защото за това време той просто може да умре и въпросното лекарство да не му е необходимо повече. Кой ще бъде виновен тогава?", реторично попита председателят на пациентската организация.   

 

На пресконференцията днес бе представено и изданието "Добри практики" на КЗЗ, в което са описани успешни инициативи на отделните пациентски организации, които влизат в състава на конфедерацията. Йолита Павлова, председател на Младежката секция на КЗЗ и на зам.-председател на Европейския младежки пациентски форум се спря на инициативите на младите хора, ангажирани с пациентското движение и постави акцент върху дейностите, насочени към преодоляване на стигмата и дискриминацията спрямо хората с хронични заболявания. По нейните думи в близко време предстои премиерата на специален видеоклип с антидискриминацинно съдържание, който ще бъде разпространяван в публичното пространство с цел преодоляване на тези нагласи в обществото.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития