Новини - България

Пациенти ще получат липсващо лекарство за масивна кръвозагуба
Прочетена: 417 пъти

Рядък медикамент за превенция и лечение на масивна кръвозагуба, който не се предлага на българския пазар, ще бъде достъпен за пациентите, нуждаещи се от него, става ясно от заповед на здравния министър д-р Петър Москов.

 

Благодарение на нея медикаментът с международно непатентно наименование (INN) Tranexamic acid (транексамова киселина - б.а.) ще бъде добавен към списъка с лекарства, одобрени за употреба в държави - членки на Европейския съюз, но неналични на българския пазар, които болниците могат да използват при терапията на пациентите си. Такива продукти се прилагат, когато лечението на дадено заболяване е без алтернатива в страната, гласят разпоредбите на Закона за лекарствените средства в хуманната медицина.

 

Списъкът се допълва ежегодно по предложение на лечебните заведения и националния консултант в съответната област. Доставките се извършват по специална процедура, а директорите на болниците носят отговорност за прилагането на този вид медикаменти.

 

В конкретния случай заявления за продукта са подали ръководителите на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", пловдивската УМБАЛ "Каспела", столичният УМБАЛСМ "Пирогов" и Националната кардиологична болница. Положителни становища са постъпили и от националния консултант по клинична хематология проф. Георги Михайлов, както и от Изпълнителната агенция по лекарствата.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития