Новини - България

Пациенти се отказаха да протестират
Прочетена: 273 пъти

Заплануваният за днес протест пред сградата на Министерството на здравеопазването, организиран от Асоциация "Пулмонална хипертония", няма да се състои, съобщиха от организацията. 

 

Недоволството им беше провокирано от забавена процедура за изпращане в чужбина на двама мъже, нуждаещи се от белодробна трансплантация. От асоциацията алармираха, че министерството е прекратило взаимоотношенията си с единествената болница в Европа, извършваща подобни операции на българи, и се заканиха да потърсят правата си с протест пред министерството.

 

Буквално за няколко дни обаче ресорният министър д-р Петър Москов е подписал договорите за финансиране на двете трансплантации и е задействал процедурата за терапията им в чужбина, информираха от пресцентъра на ведомството.

"Министър Петър Москов е подписал двата формуляра S2, гарантиращи пред лечебното заведение във Виена, че държавата ще финансира лечението на двамата български пациента, още на 12 октомври. Пациентите вече са подписали и договорите си с Министерство на здравеопазването", гласи съобщението, изпратено до медиите.

От началото на годината до момента през бюджета на МЗ, след решение на Комисията за лечение в чужбина, е осигурено финансиране на 20 пациенти с обща стойност на лечението им 1 867 049 лв., допълват от здравното ведомство.

"Министерство на здравеопазването се стресна от нашия протест. След повече от един месец разтакаване снощи ни се обадиха, за да ни извикат да подпишем договора. МЗ не искаше да преведе 30 хил. евро, в които се включва и сумата, която е нужна, за да влезем в списъка на Евротрансплант", разказа Мариана Маврова, майка на Виктор Мавров, който страда от муковисцидоза.

Другата причина за отлагането на протеста е липсата на юридическа причина за осъществяването му. След положените подписи от страна на министерството, с които на практика се изпълняват всички искания, организаторите всъщност губят основанията си за недоволство. В подобна ситуация всеки протест би се сметнал за гражданско неподчинение, а инициаторите им - да понесат наказателна отговорност.

 

От Асоциация "Пулмонална хипуртония" обаче твърдят, че проблемите с изпращането на българи за лечение в чужбина са достатъчно много и не се изчерпват с решаването на последните два казуса. Организацията не се е отказала от протеста, но според администрацията първата законова възможност за неговото провеждане е датата 18 ноември. 

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития