Новини - България

Пациенти с Хепатит Б временно няма да доплащат за терапията си
Прочетена: 306 пъти

Пациентите с Хепатит Б, на които сега се налага да доплащат за лечението си с Viread, ще получават терапията напълно безплатно още от 1 април, обяви Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

 

Промяната се налага, тъй като най-евтиният медикамент от тази група в Позитивния лекарствен списък (ПЛС), който НЗОК е длъжна да покрива напълно, в момента не е наличен на пазара. Това лишава пациентите от достъп до безплатна терапия, като в същото време ги задължава да доплащат за единствената възможна алтернатива.

"В списъка на лекарствените продукти за домашно лечение, заплащани напълно или частично от НЗОК (Приложение № 1 на ПЛС), бе включен лекарствен продукт с по-ниска цена от лекарствения продукт Viread, предназначен за лечение на Хепатит Б. Това налага новият лекарствен продукт да бъде заплащан напълно, а за останалите подобни продукти здравноосигурените лица да доплащат. От новия лекарствен продукт с по-ниска цена на българския фармацевтичен пазар не бяха осигурени количества, което доведе до напрежение сред пациентите, които би трябвало да доплащат разликата в цената на Viread", разясняват проблема от НЗОК.

За да се тушира напрежението, липсващият от пазара медикамент ще бъде изключен от позитивната листа до осигуряването на регулярен внос, категорични са от касата. В резултат препаратът Viread отново ще представлява най-евтината налична терапи и ще бъде безплатна за пациентите с Хепатит Б.

 

Здравноосигурените лица, на които валидността на рецептите с предписан им Viread позволява, могат да получат от аптеките лекарствения продукт от 01.04.2017 г., допълват от здравния фонд.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития