Новини - В медиите

Пациенти настояват да отпадне доплащането на тест лентите
Прочетена: 441 пъти

Да отпадне доплащането на тест лентите за измерване на кръвната захар. За това настояват от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет. Допълнителното заплащане се налага, тъй като Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е сключила договор с нова фирма за доставка на лентите, която определя колко от тях да отпуска безплатното, твърдят от организацията.

 

Проблемът с доплащането се ражда от новата наредба, според която избраната за доставчик фирма, трябва да е тази, предложила най-ниската цена.

 

 „В един момент пациентите трябва да преминат на тези апарати и тези тест ленти затова, защото се взима тази цена“ коментира за „Денят започва“ на БНТ Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет. По думите й сега масово използваните апарати трябва да бъдат подменени с нови.  

 

Пациентите са алармирали здравното министерство за проблема и са получили уверение, че доплащането ще бъде отменено. Те са подготвили петиция за реимбурсиране на тест лентите. До момента в нея са се подписали над 5 хил. души.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития