Новини - България

Пациенти искат забрана на износа на жизненоважни лекарства
Прочетена: 334 пъти

Онлайн петиция за пълна забрана на реекспорта на жизненоважни медикаменти е стартирала пациентското Сдружение "Диабет и преддиабет" в началото на месеца. Искането вече е подписано от над 560 души и с него са запознати Министерството на здравеопазването, управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и омбудсмана на републиката Мая Манолова.

"През изминалите 2 години пациентите, които ползват инсулини, биологични средства, нискомолекулни хепарини и други медикаменти, бяха в непрекъснат риск да останат без лечение. Причината е реекспортът на тези лекарствени средства. Каквато и да е причината за липсващите медикаменти, животът на пациентите не може да бъде поставян в опасност в името на печалбата и алчността. Реекспортът се извършва или от "складовете", или от самите аптечни мрежи, или от куфарни търговци. Ние не искаме да знаем кой го прави, ние искаме ние и нашите деца да са живи, да не треперим, че ще останем без последната ампула от животоспасяващия ни медикамент. Животът ни е по-важен от печалбата на шепа търговци", пишат организаторите на петицията.

По данни на сдружението с инсулини в България се лекуват над 75 000 души, като най-често за недостиг сигнализират пациентите в Русе, Дупница, Благоевград и Пирдоп. Междувременно само една от съществуващите фармацевтични фирми на пазара е създала "горещ" телефон, на който болните веднага да могат да сигнализират за липсата на техни продукти на пазара.

 

Жертва на реекспорта са и биологичните средства за лечение на ревматоиден артрит, болест на Бехтерев и други ревматоидни заболявания, които обхващат около 4 500 пациенти. Реекспортират се дори нискомолекулните хепаринови препарати, които са евтини, но са жизненоважни и от тях например зависи животът на бременните с тромбофилия. Понякога отчаяни пациенти купуват медикаментите си от аптеки в Турция, Гърция, Румъния, Сърбия, но това създава рискове да попаднат на фалшив или негоден продукт, отбелязват от сдружението.

"Не знаем как и чрез какъв механизъм, но искаме МЗ, НЗОК, ИАЛ и българското правителство да гарантират на пациентите, че животът им няма да зависи от морала на местната аптека или склад за лекарства. НЕДОПУСТИМО е да има липса на жиизненоважни медикаменти. Държавата трябва да може да се справи с проблем, произтичащ от сблъсъка на правото на бизнеса да печели и правото на пациентите да бъдат живи и да се лекуват", настояват пациентите.

Участниците в петицията призовават институциите да намерят механизъм и да осигурят наличието на жизненоважните медикаменти в българската аптечна мрежа - било като забрани временно реекспорта на тези медикаменти в трети страни, било като се създаде организация за контрол на доставките и реекспорта и се гарантират количествата медикаменти за българските граждани.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития