Новини - България

Пациенти и лекари добавиха още 5 имена към „Дървото на живота“ в памет на донорите
Прочетена: 388 пъти
Снимки: ВМА

Военномедицинска академия (ВМА) отбеляза Европейската седмица на донорството със специално събитие. Лекари и пациенти добавиха към „Дървото на живота“, което е в централното фоайе на болницата и е създадено в памет на донорите, имената на още 5 души. Те са изгубили живота си през тази година, а дарените им органи са дали шанс за живот на пациенти в лечебното заведение.

 

Целта на общественото отбелязване е насърчаване на обсъжданията, свързани с темата и информирането на обществото относно донорството и трансплантацията на органи, за да се подтикне насърчи вземането на информирано решение за органно донорство.

 

На събитието присъстваха началникът на ВМА генерал-майор член-кор. проф. Николай Петров, и заместниците му - полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, полк. проф. д-р Румен Попов, проф. д-р Никола Владов и екипът му от Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия, д-р Марияна Симеонова - директор на Изпълнителна агенция по трансплантация д-р Венцислав Грозев - председател на Български лекарски съюз (БЛС).

 

Да залепят листчетата с имената на новите донори дойдоха и вече трансплантирани във ВМА пациенти – футболната легенда Джони Велинов, о.р. генерал-лейтенант Димитър Георгиев и Бисер Караиванов. 

 

От началото на годината във ВМА са направени 5 трансплантации на черен дроб.

„Благодаря на екипите, не само на нашите, но и на всички трансплантационни екипи. Надявам се и занапред да продължим да работим във все така добър синхрон. Успехите обаче не бива да ни главозамайват. Трябва да знаем, че колкото по-тясно работим, толкова повече ще се подобрява системата“, подчерта началникът на ВМА.

Той изказа специални благодарности към близките на донорите, взели това високохуманно решение да дарят органите на своите близки.

„Аплодисменти за целия екип – това е един много силен и сплотен екип с много добри резултати“, каза проф. Владов и благодари на екипите и на ръководството за разбирането и пълната подкрепа за трансплантациите в лечебното заведение.

Благодарности към близките на донорите и към медицинските екипи и ръководството на болницата изказа и д-р Марияна Симеонова:

„Поклон пред всички вас за това, че давате втори живот“. 

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития