Любопитно -

Пациент сътворил изкуство за $1 000 000 в психиатрична болница в Русия
Прочетена: 383 пъти

Картина, озаглавена "Река, гора ...", нарисувана от ръката на пациент в градската психиатрична болница № 6 в Свердловск, Русия, е оценена на колосалната сума от близо $1 000 000, споделя на сайта си българската инициатива "Открито за психичните разстройства".

 

Персоналът на клиниката забелязал таланта на своя пациент, докато той бил на терапия при тях. Началникът на болницата Марина Чащина разказва, че нейните колеги често сравняват картините на пациентите с абстрактното и импресионистично изкуство на великите художници. Това е и причината за появата на тяхната идея – да направят изложба, чрез която да покажат таланта на пациентите на света, като по този начин болните ще могат и да печелят от изкуството, което създават.

 

Според Марина идеята може да привлече вниманието на хората към работата на болните. Ръководителката обяснява още, че техните подопечни не са просто болни хора, а талантливи личности, способни да творят, да мислят както и да изобразяват своите мисли в картини.

 

За един от авторите, Марина разказва с особен трепет. Картината на пациентката във видимо преклонна възраст, изразявала съвършено наивна рисунка, в която е скрит особен смисъл. Според нея въпреки възрастта, пациентката не е убила детското в себе си както и чистото, светло и радостно възприятие от своя живот.

 

Въобще в градската психиатрична болница, творческите занятия са обичайна практика. Арттерапията в тази клиника се счита за един от основните способи на рехабилитация на тежко болните пациенти. Хората, които имат напълно изгубени социални връзки, се потапят в изкуството, защото това ги отвлича от плашещите мисли и самотата.

Коментари

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   

Събития

Няма събития