Новини - България

Първото лекарство за ХИВ профилактика е препоръчано за одобрение
Прочетена: 466 пъти

Първият по рода си комбиниран продукт за предекспозиционна профилактика на ХИВ по всяка вероятност ще получи разрешение за употреба в Европа, след като в края на миналата седмица Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча той да бъде одобрен в рамките на общността.

 

Според агенцията комбинацията от активните съставки emtricitabine и tenofovir disoproxil (Truvada) може да се прилага като средство за предпазване от ХИВ/СПИН, както и да бъде част от образователните програми за безопасен секс (също както и използването на презервативи). Медикаментът е подходящ за профилактика, защото намалява размножаването на вируса чрез блокиране на активността на вирусната обратна транскриптаза.

 

От ЕМА твърдят, че продуктът вече е доказал своята ефективност, защото е лицензиран за лечение на възрастни с HIV-1 инфекция. Освен това е минал през две клинични проучвания, които откриват съществено свиване на инфекцията, когато същият се използва за профилактика.

 

В първото проучване, известно като изследването iPrEX, лекарството доказано намалява с 42% риска от заразяване с ХИВ при ХИВ-негативни мъже или транссексуални жени, които правят секс с мъже, считани за най-рисковата група при заразяването с ХИВ. 

 

Второто проучване показва 75% по-малък рист от заразяване при хетеросексуални партньори на ХИВ-позитивни мъже и жени.

 

И двете проучвания са категорични, че ежедневното лечение с новия комбиниран продукт осигурява по-добра защита срещу HIV-1 инфекция.

 

Източник: The Pharmaceutical Journal, PJ July 2016 online, online | DOI: 10.1211/PJ.2016.20201496

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития