Новини - България

Първият симулатор за лапароскопска хирургия у нас вече обучава лекари във Варна
Прочетена: 378 пъти

Първият в страната виртуален симулатор за лапароскопска хирургия бе представен днес в УМБАЛ "Св. Марина", съобщиха от Медицински университет – Варна. Внедряването на симулатора е част от стратегията за развитие на медицинското образование в града, използването на нови технологии в преподаването и за развитието на теле- и симулационната медицина, без които един модерен университет не може да съществува.

 

Проф. д-р Красимир Иванов, ректор на МУ-Варна, обясни, че това са първите стъпки и предстои изграждането на самостоятелен симулационен център, разположен в нова, 9-етажна сграда, който ще бъде оборудван с най-съвременни и модерни симулатори.

 

Проф. д-р Никола Колев, ръководител на Катедрата по обща и оперативна хирургия, подчерта че процесът на обучение на студентите и специализантите по хирургия, както и поддържането на квалификацията на опитните хирурзи е сложен и продължителен процес.

 

„В днешния високотехнологичен век теоретичната подготовка на обучаващи се хирурзи не е проблем. Днес процесът на обучение се забавя основно от практическата подготовка, което е значително по-сложен етап и зависи от редица обстоятелства. Именно въвеждането на тези симулатори за хирургично обучение може да реши проблема с по-бързата и качествена практическа подготовка на студентите по медицина. Този етап на симулационно обучение е задължителен в много университети в Европа и по света, преди младите хирурзи да започнат да извършват операции върху пациенти. Симулаторите са интуитивни и пресъздават напълно интраоперативната обстановка, отчитат грешките и усложненията, настъпили по време на операцията, като интервенцията може да бъде повтаряна много пъти, докато бъде овладяна от бъдещия хирург до съвършенство", обясни още проф. Колев.

 

Симулаторът разполага с над 100 модула, които се използват във всички хирургични специалности, както и с активна обратна връзка. Той покрива изцяло съвременната лапароскопска апаратура, както и роботизираната хирургия. Системата има и тестов модул, който работи с геометрични фигури, чрез които могат да се усвоят базови технически умения от бъдещия лекар.

 

Демонстрация за работата с новия симулатор Simbionix Lap Mentor III и операция на живо пред лекари, специализанти, студенти и представители на медиите направи Гай Бенисти - гост-лектор от Израел.

 

Като част от модерните технологии, с които разполага Медицинският университет във Варна, бе демонстрирана и телемедицинска система за връзка с операционната зала, която вече се използва  за провеждане на изпити, за демонстрации по време на обучението, както и за провеждане на изпити за специалност.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития