Новини - България

Първи смъртен случай от морбили в страната
Прочетена: 277 пъти

Бебе на 10 месеца от пловдивския квартал "Столипиново" е починало в следствие на дребна шарка, съобщи Министерството на здравеопазването.

 

Детето е било прието в болница на 29 март със симптоми на болестта, информираха от РЗИ- Пловдив. То не е било имунизирано, защото не е достигнало имунизационната възраст от 13 месеца и е живяло в среда с по-ниско от изискуемото имунизационно покритие. В такива случаи заболяването протича тежко и със спастични пристъпи.

 

Бебето е преминало през многократни консултации, провеждана му е допълнително инхалаторна терапия. Състоянието му се влошава рязко на 8 април вечерта и въпреки оказаната реанимация е починало в ранните часове.

 

В периода 17.03 – 07.04. в РЗИ-Пловдив са регистрирани 36 случая на морбили. Лабораторно са потвърдени 21 от тях, два са изследвани и са отрицателни, един е с променена диагноза - рубеола, а за още 12 се очаква резултат.

 

Повечето от заболелите са от град Пловдив, но в последната седмица са установени случаи и от други населени места в Пловдивска област – става дума за заболели контактни лица от двете лечебни заведения за болнична помощ в Пловдив, където първите болни са билиэхоспитализирани с други диагнози до появата на обрива.

 

Междувременно първите заболели от морбили вече са изписани. Останалите лекувани в болниците към момента не са в тежко състояние и не се нуждаят от допълнителни реанимационни мерки.

 

Министерството на здравеопазването отнова призовава родителите да проверят имунизационния статус за морбили на децата си и при наличие на пропуски да бъдат взети спешни мерки за ваксинирането им.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития