Новини - България

Парламентът задължи здравния министър да докладва изпълнението на проектите за спешната помощ до 30 октомври
Прочетена: 101 пъти

До 30 октомври министърът на здравеопазването проф. Николай Петров ще трябва да внесе в парламентарната здравна комисия актуална информация относно степента на изпълнение на проектите за модернизация на спешната помощ и за обучението на кадрите от тази сфера. Това решение приеха днес народните представители на първото си пленарно заседание след лятната си ваканция.

 

Разискванията по темата се проведоха след като 62 народни представители от парламентарната група на „БСП за България“ внесоха искане за такъв дебат и предложиха да бъде прието решение от 3 точки. Според левите депутати в него трябваше да бъдат записани три фиксирани във времето ангажимента на министъра на здравеопазването - до 31 декември да представи стратегия за развитие на спешната помощ, до 30 септември да бъде готова наредбата за медицински стандарт по спешна помощ и до 30 октомври да бъде представена информация за хода на изпълнението на проектите за модернизация на спешната помощ и обучението на медицинските специалисти от спешните структури.

 

По време на обсъжданията днес обзорен доклад за напредъка на работата по тези проекти направи министърът на здравеопозването проф. Николай Петров. По неговите думи основание за притеснение няма, тъй като се работи активно и в момента за 200 от общо 208 обекта за спешна помощ има пълна готовност. Сформирана е междуведомствена работна група от представители на здравно министерство и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, която трябва да помогне за решаването на проблема със собствеността на 8 обекта, при които има забавяне по тази причина. Друга работна група ще оценява хода на строително-мантажните работи. Обявен е конкурс за директор на обучителния център, който изтича след 2 дни. Работни групи ще подготвят програмите и методиката на обучение, както и критериите за периодична оценка на знанията на преминалите през обучение. Завършило е общественото обсъждане на новия национален стандарт по спешна медицина. Обявена е и обществената поръчка за обзавеждането и оборудване на центъра за обучение. По време на дебата стана ясно, че концепцията за развитие на спешната помощ е част от приетата Национална здравна стратегия за периода до 2020 г. и в нея са застъпени много от въпросите, свързани с развитието на този сектор.

 

След промени в първоначално предложеното решение, бе гласувано предложението на председателя на здравната комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова да отпаднат първите две точки и да бъде приета нова редакция на документа с една точка – внасяне на актуална информация за хода на изпълнението на проектите до 30 октомври т.г. Със 106 гласа „за“  решението бе прието. Така след два месеца министърът на здравеопазването ще трябва да представи пред депутатите от Здравната комисия своя отчет за свършената работа по проектите.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития