Новини - България

Парламентарният дебат за мораториума - от "дизайн на безсилието" до призиви за човечност пред Коледа
Прочетена: 268 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Бурен парламентарен дебат тази сутрин предшества гласуването на президентското вето върху текстове от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), отнасящи се до забраната за финансиране от фонда на нови лекарства през 2018 година. Пръв взе думата депутатът от „БСП за България“ проф. Георги Михайлов, който е онкохематолог и обясни ангажираността си към темата именно с това обстоятелство. По неговите думи средно на година разходът за нови молекули се увеличава с 30 млн. лв., тъй като под контрола на съвременната клинична медицина попадат все повече и повече заболявания, които само допреди 15 години са били животозастрашаващи и с чест фатален изход.

 

"В този смисъл, това не е интересно, а похвално, това е успех на човечеството. И България до момента е полагала всички усилия при всички правителства, при всички трудности, които е имала през последните 30 години, да даде възможност на българските пациенти да имат достъп и трябва да кажа, че той е доста широк до момента и не трябваше сега по този може би неумел начин да се създава напрежение в обществото. Защо? Първо, става дума за обем от средства не повече от 2.5 до 4 на сто от разходите за лекарствени средства, които са предвидени в новата година. Искам да кажа на всички, които не разбират от клинична медицина, че в нея и особено в онкологията понятието алтернатива е нещо много относително. Когато се достигне до даден етап от еволюцията на пациента, много често няма алтернатива и на никого от вас не пожелавам да застане пред тази алтернатива и да бъде принуден да наведе глава и да няма възможност да има достъп до нов медикамент, който му дава теоретичната, но човешка възможност да я използва, за да предпази живота си и да облекчи съдбата си и тази на своето семейство. Коледа идва, хората взират погледи в бъдещето, нека не си слагаме грях на душата, а да им дадем тази възможност", каза проф. Михайлов.

 

Левият депутат доц. Георги Йорданов също взе думата и заяви:

 

„Дебатът за мораториума засяга правото на живот и надежда на хората. С него на практика на хората се казва по циничен начин, че трябва да се справят сами, защото касата не може да заплати лечението им. За всеки ще дойде ден на равносметка, на този ден няма как да не си спомним как сме гласували по ветото на президента. Съдникът ще бъдат не партийните централи, а нашата съвест."

 

Доц. Йорданов припомни още, че у нас и без друго новите молекули навлизат с 2-3 години закъснение и изрази убеденост, че с мораториума пациентите ще трябва да търсят лечение зад граница, за което в крайна сметка пак ще плати нашата здравна каса.

 

В същия тон бе и изказването на депутата от ДПС д-р Нигяр Джафер. Тя припомни, че от нейната политическа сила са искали отпадане на мораториума за новите лекарства и за пореден път даде израз на подкрепата, която ДПС гласува за позицията на президента. По думите й мораториумът е признание за безпомощност и безсилие на институциите и администрацията за това, че тя не може да се справи с тренда за лекарства.

 

„Това обаче не е проблем на пациентите. Когато светът говори за персонализирана медицина, ние се опитваме да наложим отсрочка за харчене на средства. Това, за което се говори тук не е нов дизайн на планирането, а нов дизайн на безсилието“, заяви тя, визирайки формулировката на управляващите, относно заложеното в бюджета на Здравната каса за следващата година.

 

Д-р Джафер предложи и решения за ограничаване на растящите средства за лекарства, които според нея са: обективност в работата на комисията за оценка на здравните технологии, търсене на терапевтичен резултат, а не заплащане на молекули, въвеждане на гайдлайни по отделените фармако-терапевтични ръководства, гъвкаво договаряне на отстъпки, регистри на заболяванията, справяне с паралелния износ, въвеждане на електронна здравна система, както и санкции за фирмите, ако надхвърлят годишния обем на медикаменти, планирани за заплащане с обществени средства. Тя припомни още, че на болниците са наложени лимити и надлимитната им дейност не се заплаща.

 

Д-р Хасан Адемов от ДПС призна, че самият той се е лекувал с иновативна терапия и напомни на колегите си депутати, че никой не е застрахован от тежко заболяване.

 

"Преди да натиснете копчето, трябва да си зададете много интересни и важни въпроси - дали един от вас няма да бъде следващият, който ще има нужда от иновативна терапия. Веднага ще ми кажат, че тази терапия е гарантирана, сигурно е гарантирана, знам, че е така, знам, че дори тези, които не влизат в позитивната листа, ги има на пазара, знам, че който може и има финансов ресурс, може да си ги купи. Знам, че тези лекарства са свободни на пазара, но в никакъв случай не трябва да говорим за противопоставяне на едни пациенти на други. Системата на здравеопазването не е единствено и само сбор от числа, не е само фискална политика, а има и хуманитарни елементи и пред тях трябва всички да сме равни", каза той.

 

Николай Сираков от ГЕРБ заяви, че е против ветото на президента, защото новите лекарства нямат доказан ефект и е по-добре да се плаща в сигурно лечение.

 

"Какво стана с молекулата от преди три години? Ако припознаем нова, това означава, че тя вече не работи. А ако тя работи, защо не я използваме? Като има нови технологии, те дават нови възможности и когато една възможност дава шанс за живот и хората живеят, то би трябвало тази възможност да продължава да се използва. Нека да ползваме тези средства, за които вече сме плащали, за които сме установили, че дават резултат. Аз бих гласувал против ветото на президента, с ясното съзнание, че нямам желание да давам надежди на хората, а имам желание да давам реални шансове за здраве", подчерта депутатът.

 

Депутатът от "БСП за България" Иван Ибришимов заяви, че мораториумът е начин да накараме все повече български граждани да търсят лечение в чужбина, за което ще платим всички ние, т.е нашата Здравна каса, и то три пъти  повече.

 

Стефан Данаилов от "БСП за България" също взе участие в дебата и разказа за собствената си битка с тежко заболяване.

 

"Искам да заявя конфликт на интереси. Аз съм онкоболен. Скъпи приятели, имах възможност да слушам и да гледам по телевизията и дойдох специално да ви предложа нещо – не обичам този остър тон и скандали, когато става въпрос за човешки живот. Ако 3-4 години съм в ремисия, аз не знам Господ какво ще каже след месец-два, година. Явно тези химии, които са ми наливали през тези години, вече няма да действат и ще трябва да пробваме нова. Вие ще кажете, че имам пари и ще си купя. Аз имам, но тези хора, които нямат?“, попита актьорът депутат и призова:„Скъпи, приятели, тук има лекари с такова заболяване. Поне един знам, че има. Няма начин да не сте загубили близки от тази коварна, гадна, мръсна болест. Да направим две групи – да се разходим из софийската онкология и националната хематология и да видите какви хора са вътре. Големият процент са млади хора, които трябва да живеят, а не могат. Обръщам се към вас като ваш приятел. Скъпи приятели, дайте да сменим политиката и да постъпим най-човешки, разчитам на вашия разум".В отговор председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че Стефан Данаилов е бил употребен от БСП и провокиран от партията си да разкаже личната си история.

 

"В днешния дебат можеше да излезе да говори и Вежди Рашидов, той също се е лекувал от рак. Можеше да поканим Йорданка Фандъкова, която също преодоля, но това, което и тя призовава, и всички, които минават по този път, е преди всичко профилактика и превенция. От политиката, която правихме в първия мандат, спестихме над 400 човешки живота от войната по пътищата. Жертвите тогава бяха над 1000, а след мерките, които предприехме, стигнахме до 600, така че може би сме спасили много човешки животи", каза Цветанов.

 

Стефан Данаилов му отговори:

 

"Всякакъв съм бил, само употребен не съм бил. Употребен ми звучи като изнасилен. Другарю Цветанов, съжалявам, аз мислех, че имате по-високо мнение за мен. Ако смятате, че някой може да докара Стефан Данаилов тук, в тази зала и да сподели някакви свои мисли, лъжете се. Аз току-що влязох и никой не ме е викал да дойда даже. Аз съм болен човек. Така че много моля, грижете се за думите, които употребявате по отношение на мен и моите другари. И все пак, каквото и да говорите, колкото и да говорите, колкото и да викате и да крещите, за да гепите някой в залата, няма да стане по този начин. Искам да ви кажа, че малкият жест, който очаквах да се случи от страна на вашата парламентарна група, явно няма да се състои, за което искрено съжалявам."

 

Думата взе и председателката на БСП и народен представител от Парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова. Тя заяви:

 

"Днес освен експертния разговор, изпитание за нас ще бъде дали ще проведем политическия разговор и при решаването дали ще бъдем държавници, които мислят освен за Конституцията и за народа си.“

 

От своя страна депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов посочи, че с болестите не е хубаво много да се заиграва и че не пожелава на никого да се разболее.

 

"Надявам се, че господин Цветанов не по-малко от мен обича и уважава Стефан Данаилов, защото той е човек за обичане. Аз самият съм дал 70 000 лв. собствени средства за лечение. На всички ви е ясно, че и 100 млрд. да стане бюджетът, има проблем с изтичането на средства - от 300 млн. то стана на 4 млрд., посочи Рашидов.

 

В допълнение той подчерта, че Кирил Ананиев е единственият здравен министър, който открито е заявил, че има течове в системата и се е заел да ги спре.  

 

Д-р Даниела Дариткова бе категорична, че е измамно да се твърди, че има нарушен достъп до лечение на онкоболни. Тя посочи,  че за следващата година са предвидени 300 млн. лева за иновативно лечение. Няколко пъти тя подчерта, че е необходим баланс в системата. Засягайки темата за увеличените разходи за лекарства, д-р Дариткова припомни, че само за тази година преразходът е 100 млн.лв., а мораториумът е временна мярка, с която се цели именно постигането на баланс в системата.  

 

След гласуването депутатът от "БСП за България" Антон Кутев от парламентарната трибуна посъветва мнозинството, отхвърлило с вота си президентското вето, да не забравя, че вотът е минал само с 6 гласа на "Воля" - партията на Веселин Марешки, която, по думите на Кутев е в силна зависимост и това е предопределило подкрепата й. Обяснявайки отрицателния си вот път депутатът от ДПС Йордан Цонев припомни на управляващите, че не може да се решат цялостните проблеми на здравеопазването, ако НЗОК продължава да има монополно положение. По неговите думи още през 2005 г. неговата политическа сила е заявила категорично, че трябва да има демонополизация, но това и до днес не  е факт.   

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития