Новини - България

Парламентарният дебат: Обвинения в лобизъм и призив да не се прави политика от здравеопазването
Прочетена: 151 пъти
Снимка: Redmedia.bg

С остри изказвания, взаимни упреци, но и с признание за необходимостта от реформи, от демонополизация на Здравната каса, от въвеждането на електронно здравеопазване и постигането на консенсус за развитието на системата  протече днешният парламентарен дебат около кандидатурата на Кирил Ананиев за поста на здравен министър.

 

Старт на дискусията от страна на опозицията даде народният представител от „БСП за България" доц. Георги Йорданов. Той се обърна към Кирил Ананиев с думите:

 

„Г-н Ананиев, имате много тежко наследство. Ще се срещнете със страдащите български граждани и трябва да намерите средствата за тяхното лечение, което е трудното. Вие влизате в една среда, в която основният проблем е липсата на нормативна база, хаос, както каза досегашния министър, защото Националната здравна карта и основният пакет липсват. Имате наследство от 500 млн. задължения на държавните болници, не искам да бъдете министъра, при който те ще фалират.“

 

Доц. Йорданов се спря и на темата със забавянето на проекта за Спешната помощ и непрекъснатото му отлагане, като припомни, че се чака усвояването на 83 млн. евро за тази система. Той постави акцент и върху необходимостта да бъдат закупени 400 линейки, защото днес целият автомобилен парк на спешната система е вече остарял.

 

Проф. Георги Михайлов отдели внимание на мораториума за финансиране на нови болници, нови дейности и иновативни лекарства, заложен в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Той изрази сериозно притеснение специално от предвижданата забрана за новите медикаменти, като подчерта, че сумата необходима за въвеждането им съвсем не е непосилна – 25 млн.лв., а от тези терапии зависи съдбата на много български граждани. Проф. Михайлов се спря и на ниския размер на средствата, предвидени за извънболнична помощ. В същото време той изрази мнение, че е необходимо в бъдеще да се мисли за териториално разширяване на системата на Изпълнителна агенция „Медицински одит“, защото това по думите му ще гарантира качеството на медицинската помощ.

 

„Днес Министерството на финансите ще вземе на ръчно управление Министерството на здравеопазването, за добро или за лошо. Надяваме се резултатите и за пациентите, и за лекарите да са по-добри“, каза д-р Нигяр Джафер от ДПС, като заяви, че кандидатурата на Ананиев няма да срещне подкрепата на партията й.

 

Нейните колеги д-р Хасан Адемов и Йордан Цонев споделиха, че политическата сила, към която те принадлежат, одобрява качествата на кандидата за министерския пост, одобрява и неговия професионален профил на финансист, но те също няма да го подкрепят в избора, защото имат съмнения в политическата подкрепа и общия политически консенсус за промени в системата. В основни линии изказването на Йордан Цонев визираше главно демонополизацията на Здравната каса, но и проблемите на лекарствената политика. В частност депутатът се спроя на факта, че в момента разходите за лекарства са между 50% и 60% от общите и по този начин лишават българските пациенти и българските лекари, от това, което им се полага.

 

"Успех и дано не види табела "Добре дошъл в ада", пожела д-р Адемов на новия министър.

 

"Всички носим вина за тежкото състояние на този сектор. Въпреки това подаваме ръка за реформа, не може да искате повече от една опозиция, каза Йордан Цонев.

 

Честата смяна на министри говори за липса на концепция и стратегия за развитието на здравеопазването – тази констатация бе често повтаряна от депутатите на БСП и ДПС. Според лидера на социалистите Корнелия Нинова това се случва или заради кадрова немощ, или заради обслужване на интересите на различни лобита. Тя повдигна въпроса за отсъствието на премиера Бойко Борисов при разглеждането на предложението му за нов член на кабинета и отправи упрек към него, че с отношението си към Народното събрание той руши институции. В същия тон бе издържано и изказването на левия депутат Жельо Бойчев.

 

"Нормално е премиерът да не е в залата, тъй като се говори за провала в здравеопазването", заяви той и риторично попита дали причината е в неумението на премиера да избере министър или в неговата неспособност да управлява сектора.

 

Обръщайки се към депутатите от ГЕРБ Бойчев заяви:

 

"Причината е вашето нежелание да се противопоставите на големите частни интереси, да правите реформи и да спрете източването на системата.“

 

Валери Жаблянов от БСП пък изброи аналогични случаи, в които при освобождаване или избор на нов член на кабинета премиерът Борисов не е присъствал в парламента. В този контекст той предупреди Кирил Ананиев, че не може да очаква подкрепа от Борисов с думите:

 

"Уважаеми г-н Ананиев, вие нямате подкрепата на министър-председателя. Това е основният извод от днешната дискусия. Ще го разберете след няколко месеца". 

 

В края на дебата думата взе председателят на парламентарната Комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова. Тя се спря на увеличения на бюджет на касата и Министерството на здравеопразването и подчерта, че никой не трябва да мисли за това като за разход.

 

„Това не са разходи, това е инвестиция. Трябва да се търси ефективното разходване, но в никакъв случай не може да се отчита, че здравната система носи разход, напротив. Най-некоректно от всичко е да се прави политика от здравеопазването, а не политика за здравеопазването. Вярвам, че сме намерили подходящата фигура за министър в лицето на г-н Кирил Ананиев, който ще стабилизира финансово и организационно системата“, каза д-р Дариткова и изрази надежда, че предвиденото в програмата на управляващите за здравеопазването ще бъдат изпълнени от него.

 

По нейните думи Политическа партия ГЕРБ дава подкрепата си за него, защото по този начин се дава шанс на българското здравеопазване.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития